Arta populară merge mai departe/ Patru gălăţence, premiante la Olimpiada Meşteşugurilor Tradiţionale

Arta populară merge mai departe/ Patru gălăţence, premiante la Olimpiada Meşteşugurilor Tradiţionale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Olăritul, măştile populare şi ştergarele cusute în punct românesc le-au adus premii celor patru eleve din Braniştea şi Vânători care ne-au reprezentat la Olimpiada naţională "Meşteşuguri artistice tradiţionale" * Învăţătoarea Netuţa Adamache din Braniştea a avut onoarea de a îmbrăca un costum popular din colecţia Principesei Maria


Patru eleve din judeţul Galaţi s-au întors cu premii de la cea de-a a XX-a ediţie a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale” - faza naţională, care a avut loc în perioada 29 iulie - 2 august 2015 la Sibiu. Concurenţa a fost mare: peste 200 de mici meşteşugari din toate judeţele României, plus două grupuri din Federaţia Rusă şi Bulgaria, au instalat şi întreţinut ateliere interactive prin gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Amănunte despre participarea gălăţeană am aflat de la Netuţa Adamache care le-a însoţit şi îndrumat pe cele patru olimpice, împreună cu Gina Dimofte.

Menţiune pentru olărit

Mihaela Pleşea, în vârstă de opt ani, elevă în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială „Unirea” din Braniştea, a concurat la secţiunea olărit şi a câştigat menţiunea. Performanţa este mare pentru că a concurat cu eleve din Oboga şi Horezu, zone celebre pentru olărit. Ca să-şi demonstreze meşteşugul, scaunul ei a trebuit modificat pentru ca, micuţă fiind, să poată ajunge cu picioarele la roata olarului, s-o învârtească. Mihaela învaţă acest meşteşug de la sora ei mai mare, Ştefana Lepădatu, care a câştigat, până acum, de trei ori consecutiv premiul I la olărit la Naţionala artelor tradiţionale. Ştefana Lepădatu, absolventă a Liceului de Arte din Galaţi, este nimeni alta decât „Domniţa Ştefana”, aşa cum i-am spus mai demult, în ziarul „Viaţa liberă”.

Pe urmele lui Paul Buţa

Georgiana Teodora Sofian, elevă în clasa a V-a la Şcoala din Braniştea, a câştigat premiul III la secţiunea confecţionat măşti. Instructoarea ei este Netuţa Adamache, care, aşa cum bănuiţi, a descoperit acest minunat meşteşug de la maestrul Paul Buţa, şi îl duce mai departe. Şi mare i-a fost bucuria când "joaca noastă din clasă de-a confecţionat măştile" a devenit deja o treabă serioasă. Şi premiată.

Premii pentru cusut

Eleve în clasa a IX-a la Galaţi, absolvente ale Şcolii Gimnaziale „Maria Grecu” din Odaia Manolache, comuna Vânători, Alina Andreea Marin şi Andreea Mădălina Misăilă au concurat la secţiunea cusut. Instruite de Gina Dimofte, cele două au expus ştergare şi batiste cusute în punct românesc. Talentul cu care au arătat cum se transformă etamina şi pânza de casă în adevărate opere de artă tradiţională le-au adus Alinei - premiul II, iar Andreei - premiul III.

Costumul principesei Maria

Netuţa Adamache are un motiv în plus să nu uite participarea la această ediţie a Olimpiadei. După cum ne-a mărturisit, a avut onoarea deosebită de a purta un costum din nepreţuita colecţie a Principesei Maria. Cum s-a întâmplat? „Vecinele” ei de concurs veneau din Miercurea Ciuc şi se ocupau cu încondeiatul ouălor. Stropii de vopsea au ajuns, din păcate, şi pe costumul ei popular. În ultima zi, în semn de împăcare, i s-a propus un schimb de costume populare. A acceptat cu drag. Şi aşa a ajuns să îmbrace un costum cu ie din borangic, cusut cu fir de aur, care i-a aparţinut Principesei Maria. A fost admirată de toţi, fotografiată, ba chiar a dat un interviu la „Antena Satelor”.

Citit 2800 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2015 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.