TIMP LIBER GALAŢI: Regalul de canto continuă cu încă trei zile de pomină!

TIMP LIBER GALAŢI: Regalul de canto continuă cu încă trei zile de pomină!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

A început la Brăila, marţi, 28 iulie, pe scena Teatrului “Maria Filotti”, urmând să se desfăşoare pe această elegantă scenă, unde în 1881 debuta soprana de renume mondial Darclée, dar şi în alte spaţii, inclusiv în aer liber, Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”, la 20 de ani de la debutul prestigiosului eveniment naţional. Oferind publicului nuzică şi interpreţi de mare talent, festivalul se desfăşoară şi în zilele următoare, gălăţenii putând să ia parte la adevărate festinuri muzicale.

Astăzi, mâine şi poimâne, spectacole de marcă la Brăila!

Astfel, astăzi, 7 august, pe scena teatrului brăilean, vă veţi putea întâlni cu o operă iubită, „L´Elisir d´amore”, de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuţ Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy şi soprana Mihaela Alexa. Corul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti (director cor Iosif Ion Prunner) şi Orchestra Festivalului Darclée (dirijor Marco Balderi). Rolul Adina a fost interpretat şi de românca Darclée. Libretul lui Felice Romani, „Elixirul dragostei” este o poveste caldă, comică, cu întâmplări neaşteptate generate de coincidenţe şi de credinţa într-un elixir fals, care ar face minuni în dragoste.

Sâmbătă, 8 august, de la ora 21,00, începe Concertul extraordinar de pe Esplanada Dunării, sub titlul: „Două decenii în lumea capodoperelor”, susţinut de laureaţii Festivalului, de orchestra acestuia şi de Corul Filarmonice „George Enescu”.

Duminică, 9 august, iarăşi pe scena frumosului Teatru „Maria Filotti”, se va desfăşura Ceremonia decernării premiilor şi Concertul de gală al laureaţilor. Va acompania Orchestra Festivalului.

O doamnă a muzicii internaţionale de canto

„Într-o lume în criză, într-o lume a violenţei şi a decăderii spectacolului de operă, de două decenii încoace noi reprezentăm o oază, un modest, dar semnificativ factor de pace în lume şi un punct de sprijin vital pentru tinerii artişti”, a spus la deschiderea Festivalului marea soprană Mariana Nicolesco, creatoarea festivalului, preşedinta acestuia şi a Fundaţiei Darclée. Cea care a oferit până în prezent cursuri de măiestrie artistică pentru 2.500 de tineri artişti din 50 de ţări de pe cinci continente! Şi care declara acum cu mândrie că „misiunea sacră pe care ne-am asumat-o a găsit un răspuns planetar extraordinar”.

În foto de mai jos, o ipostază modernă a sopranei Mariana Nicolesco (Sursa: publicaţia "Brăila Chirei")

Sopranei de glorie internaţională, care a fost aplaudată pe marile scene ale lumii, începând cu celebra Opera „Scala” din Milano, i s-a conferit în ţară Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce "pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, este laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, a fost numită „Artist UNESCO pentru Pace” şi ambasador onorific UNESCO, “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei”. Soprana a creat la New York The Romanian Atheneum International Foundation.

54 de concurenţi în faza finală a expoziţiei

De la începerea festivalului, publicul brăilean, gălăţean, dar venit şi din ţară sau de peste hotare, a avut parte de reîntâlnirea cu laureaţi ai altor ediţii, precum baritonul Alvaro Lozano şi initaţii săi, şi au asistat la etapa finală, cu public, a concursului de canto. Cei 54 de concurenţi care au ajuns în faza finală a competiţiei, 26 de soprane, 7 de mezzosoprane, 7 tenori, un contratenor, opt baritoni şi cinci başi, au ajuns în oraşul vecin venind din Statele Unite, Portugalia, Spania, Rusia, Coreea de Sud, Abhazia, China, Armenia, Polonia, Turcia, Republica Moldova şi România! Juriul internaţional, condus de Mariana Nicolesco, a fost format din personalităţi muzicale internaţionale, din Italia, Austria, Spania, Polonia, Israel, China, precum: Marco Balderi, Baoyi Bi, Eugenio Girardi, Josef Hussek, Stanislaw Daniel Kotlinski, Stephan Poen, Felix Serraclara sau Flavio Trevisan.

Istoria măreaţă a unui nume mare

Despre cea care dă numele festivalului, gloria mondială de la sfârşitul secolului al XIX-lea, soprana brăileancă Hariclea Darclée, putem aminti măcar că a fost remarcată de marele compozitor Charles Gounod, care i-a încredinţat rolul Margaretei în noua sa operă „Faust", rol cu care românca a debutat la Opera din Paris. Reproşând operei „Tosca” de Giacomo Puccini că nu i se oferă şi o arie, l-a provocat pe compozitor, care a compus anume pentru ea celebra arie a Floriei Tosca, "Vissi d'arte", muzică tulburătoare, şi astăzi „piatră de încercare a oricărei soprane dramatice”. Darclée a avut succes fulminant pe scenele teatrelor de operă din Milano, Florenţa, Roma, Paris, Berlin, Lisabona, Madrid, Monte Carlo, New York, Moscova, Sankt Petersburg, Buenos Aires. Mulţi compozitori celebri au creat roluri anume pentru românca noastră. O artistă unică, căci aproape jumătate dintre operele în care a cântat au fost opere originale, cântate pentru prima oară de glasul fermecat al româncei noastre, care a avut o influenţă uriaşă asupra teatrului liric universal!

Citit 1218 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2015 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.