Cugetările părintelui Jechiu, lansate ieri în Lume

Cugetările părintelui Jechiu, lansate ieri în Lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aplauze sincere, ieri, pentru cele doar câteva aforisme ale regretatului părinte Igor Jechiu, cărturar gălăţean dus către alte biblioteci, mai înalte, citite public…

Deşi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celui a cărui operă s-a tipărit acum postum, în volumul cu titlu ca din Anton Pann, „Vremea cheltuită cu înţelepciune nu se pierde!”, atmosfera a fost de familie emoţionată, căci au fost de faţă, fie ei preoţi ori mireni, fie tineri, fie directori de instituţii, oameni care l-au cunoscut şi iubit pe părintele basarabean care şi-a legat într-o mare măsură numele de Galaţiul său adoptiv, dar şi de Iveşti, unde a slujit mulţi ani.

Au fost prezente marţi după-amiază, în sala „Eminescu” a Bibliotecii „V.A. Urechia”, rudele apropiate ale celui dispărut: nepoata sa, Natalia Ilaşi, alături de cumnatul preotului, epigramistul Neculai Neculai din Caransebeş, iar Radu Moţoc, neobositul deschizători de drumuri peste Prut, ne-a pus la dispoziţie, în proiecţie, fotografii făcute în satul orheian al preotului publicist, extrem de bogat în cărţi.

Şi în final a  „vorbit” ieri şi „Tataia”, aşa cum îi spuneau, cu drag, apropiaţii, prin glasul editorului volumului, părintele Eugen Drăgoi, care ne-a citit, de poftă, câteva aforisme, de felul: „În impresionanta castă a dobitocilor, cel mai impresionant este cel care se laudă cu neamul său”. Propoziţie cu cel puţin câteva sensuri… Dintr-o carte de viaţă, dar şi „de vacanţă”, nu pentru că ar fi uşoară, ci pentru că se citeşte cu plăcere, după cum ne-a explicat editorul.

Vom reveni însă asupra cărţii, a lansării ei şi a expoziţiei cu urme ale autorului lansat postum.

Comentariu foto: Prezentare emoţionantă făcută de editor, părintele Drăgoi

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.