Ieri, 24 iunie, în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii de la Dunărea de Jos, din judeţele Galaţi şi Brăila, au petrecut cu bucurie ziua de Sânziene. Cine nu a pornit în pelerinaj la Mănăstirea din Măxineni, judeţul Brăila - unde a slujit Arhiereul locului - şi-a îndreptat paşii înspre biserica din parohie sau la Biserica Înaintemergătorului Domnului din Galaţi, cartier Micro 21, sfânt locaş unde, în seara zilei de 23 iunie şi ieri, în ziua hramului, a navut loc un adevărat pelerinaj.
Jertfa creştină
Câteva mii de creştini, poate acelaşi număr de participanţi ca la slujba de Înviere, au venit cu mic cu mare pentru a se face părtaşi la slujba de sfinţire a noului paraclis de la demisolul bisericii din această parohie. Complex bisericesc care mărturiseşte despre osteneala şi jertfa părintelui Gheorghiţă Oanele, a părintelui profesor Ionel Ostache, şi - neîndoielnic - a credincioşilor din amintita parohie. În seara de sfinţire, într-un cadru natural aparte, au venit oameni câtă frunză, câtă iarbă.
Comuniune sfântă
«Nu sunt din această parohie, dar, pentru că sfinţirea unei biserici este o ocazie rară de înnoire în Duh, de smerită rugăciune şi comuniune cu cei dragi, cu cei de aici şi cei din ceruri, am considerat că trebuie să vin şi eu la acest eveniment », ne-a mărturisit doamna Tudoriţa Radu, o creştină în vârstă de 73 de ani. « M-a impresionat participarea creştinilor la rugăciune, slujirea deosebită a Arhiereului nostru, (N.R. marţi seara) dar am şi un gust amar. Graba cu care unii dintre creştinii noştri vor să expedieze participarea la aceste momente unice din viaţa bisericii, din viaţa noastră de creştini. Se doboară unii pe alţii pentru a intra în faţă. De ce oare nu înţelegem că, în biserică, cei din urmă sunt cei dintâi?».
«Dumnezeu s-a gândit la noi şi ne-a dat puţină ploaie. A făcut ca întreaga creaţie din jurul acestei frumoase biserici din Galaţi - prima la care s-a pus piatra de temelie după 1989 - să devină grădină a Maicii Domnului », a spus emoţionată doamna Gica Mocanu din localitatea Ulmu, judeţul Brăila, în vârstă de 67 de ani. « Sunt de două zile în Galaţi şi am venit special pentru a participa la sfinţirea acestei biserici. Am dat slavă lui Dumnezeu pentru toate bucuriile pe care le-am trăit în această zi, pentru pacea, lumina, pentru slujba aceasta dumnezeiască…»
Sfinţii - modele în Hristos
După tradiţie, cel care a înnoit în Duh noul sfânt altar a fost Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos care, în preziua hramului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, a intermediat rugăciunea către Dumnezeu şi sfinţii Săi şi a săvârşit slujba de sfinţire a altarului. Moment potrivit pentru a adresa creştinilor un cuvânt de întărire în credinţă şi depăşire a neputinţelor noastre, prea omeneşti uneori, arătându-ne drept modele de viaţă creştină Sfinţii din Biserica Dreptmăritoare.
Părintele Ciprian Apetrei, o voce a Radioului Trinitas
Creştinii care s-au aflat zilele acestea la sărbătoarea de la Biserica «Sfântul Ioan Botezătorul» din Galaţi au avut bucuria de a se ruga alături şi de una din vocile Radioului Trinitas. Aflat la Galaţi, părintele Ciprian Apetrei, fost director al amintitului post în vremea pionieratului de la Iaşi, este, mai nou, realizatorul unei emisiuni la Trinitas TV, dar şi directorul Agenţiei «Basilica» a Patriarhiei Române.