S-au decernat PREMIILE Festivalului Naţional de Comedie 2015. Un gălăţean - cel mai bun actor în rol principal

S-au decernat PREMIILE Festivalului Naţional de Comedie 2015. Un gălăţean - cel mai bun actor în rol principal
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Cel mai bun spectacol - "Leonce şi Lena", al Teatrului din Oradea * Trei nominalizări, în palmaresul Galaţiului


Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” şi-a desemnat vineri-seară, 16 octombrie, câştigătorii, după 12 zile de spectacole. Şi în acest an, "ai noştri" au fost apreciaţi, fiind nominalizaţi într-o competiţie în care au fost destule talente.

Juriul a fost condus de cunoscutul critic de teatru Ion Parhon, membri fiind apreciaţii actori Marius Bodochi şi Olga Delia Mateescu, scenografa Clara Lobonţ şi regizorul gălăţean Attila Vizauer, redactor-şef la Teatrul Naţional Radiofonic - Radio România Cultural.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit trupei Teatrului "Regina Maria" din Oradea, pentru piesa "Leonce şi Lena" (foto) - un scenariu al regizorului Mihai Măniuţiu şi al actriţei-compozitoare-cantautoare Ada Milea, după Georg Büchner. Piesa a luat şi Premiul publicului (spectatorii au completat chestionare după fiecare spectacol). Au fost nominalizate însă şi alte spectacole foarte bune, precum cel al Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara - „Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia lui Ion Ardeal Ieremia, spectacol foarte apreciat de public, precum şi producţia Teatrului Mic Bucureşti - "Trei gemeni veneţieni", de Antonio Mattiuzzi Collalto, în regia Nonei Ciobanu.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit Claudiei Ieremia, pentru rolul Ortansa ,din "Proştii sub clar de lună", al Teatrului din Timişoara. Au mai fost nominalizate - şi ne bucurăm să vedem că a fost remarcată prestaţia gălăţencei noastre - Oana Preda Gheorghe, pentru rolul Catarina, din spectacolul „Îmblânzirea scorpiei”, de William Shakespeare, precum şi Romaniţa Ionescu, pentru rolurile Mara, mama Marei, Psiholog, Prezentator TV, din spectacolul „Profu’ de religie" de Mihaela Michailov, al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost primit de Oana Albu, pentru două roluri - Scapino şi Eleonora - din spectacolul „Trei gemeni veneţieni”, al Teatrului Mic. Au mai fost nominalizaţi Bianca Ioan, pentru rolul Simone, din spectacolul "Damen tango" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi), precum şi Lidia Uja, pentru rolul Duhul, din spectacolul "Scorpia" (Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani).

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost cucerit de gălăţeanul cu faimă în Capitală Cristian Iacob, pentru nu mai puţin de trei roluri, Zanetto Veneţianul, Zanetto Marinarul şi Zanetto din Bergam, din spectacolul „Trei gemeni veneţieni”, de Antonio Mattiuzzi Collalto, al Teatrului Mic Bucureşti.

Cristian Iacob

Au mai fost nominalizaţi pentru această categorie Richard Balint, pentru rolul Valerio, din spectacolul „Leonce şi Lena” al Teatrului din Oradea, şi gălăţeanul Cristian Gheorghe, pentru rolul Petrucchio, din spectacolul „Îmblânzirea scorpiei”.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (ex aequo) le-a fost acordat actorilor Adrian Ştefan, pentru rolul Petrică, din spectacolul „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, al Teatrului "Maria Filotti" Brăila, şi Vlad Volf,  pentru rolul Grumio, din spectacolul „Scorpia”, după „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, de la Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani, regizat de Cristian Gheorghe. A fost nominalizat şi Radu Zetu, pentru rolurile Angelique şi Băiatul de la han, din spectacolul „Trei gemeni veneţieni”, al  Teatrului Mic.

Premiul pentru Regie i-a fost acordat regizoarei Nona Ciobanu, pentru spectacolul „Trei gemeni veneţieni”, al Teatrului Mic. Au mai fost nominalizaţi Bobi Pricop, pentru spectacolul „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, de la  Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, şi Ion Sapdaru, pentru spectacolul "Îmblânzirea scorpiei", de Shakespeare, al Teatrului "Fani Tardini" Galaţi.

Nona Ciobanu

Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost obţinut de Helmuth Stürmer, pentru decorul spectacolului „Titanic vals”, de Tudor Muşatescu, al Teatrului "Odeon" Bucureşti. Au mai fost nominalizaţi: Iulian Bălţătescu, pentru „Trei gemeni veneţieni” - Teatrul Mic şi Adrian Daman, pentru „Leonce şi Lena” - Teatrul "Regina Maria" Oradea.

A fost acordat şi Premiul special al juriului "Mihai Mihail", „pentru modernitatea spectacolului”, montării „Profu´ de religie”, de la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, regizorului spectacolului, Bobi Pricop, precum şi actorilor din piesă: Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Raluca Păun, Cătălin Vieru şi Dragoş Măceşanu.

A fost un festival lung, cu multe oferte, un tur de forţă pentru organizatori şi un test pentru public, care a râs chiar şi de frig şi de ploaie!

Citit 6165 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.