Premiile anului la Uniunea Scriitorilor şi „Antares”
Foto: Foto Victor Cilincă

Premiile anului la Uniunea Scriitorilor şi „Antares”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Festivitatea tradiţionalelor premii anuale de la Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR) s-a desfăşurat sâmbătă, 28 noiembrie, într-un cadru domnesc: la Casa "Cuza Vodă" a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”. Ţinută pe o ploaie câinească, întrunirea i-a adunat însă cu căldură pe creatorii din Galaţi şi Brăila ai filialei cu 56 de membri, care aşteaptă şi o apropiată infuzie de noi scriitori.

Juriul, prezidat de poetul Corneliu Antoniu, preşedintele filialei, a fost alcătuit din: brăileanul Vasile Datcu, scriitor şi filozof cu vizibilitate internaţională, scriitorul şi dascălul brăilean Constantin Gherghinoiu, criticul şi scriitorul gălăţean Adrian George Secară şi poetul vrâncean Paul Spirescu.

Premiul pentru Critică i-a fost acordat unui cunoscut istoric literar şi scriitor brăilean, prof. dr. Viorel Coman, autorul volumului „Provincia magna”, apărut la Editura Istros Brăila, care urmează să fie tipărit şi într-o ediţie completată la Tipo Moldova din Iaşi. Cercetător căruia comunitatea culturală dunăreană îi datorează acum o sporire a vizibilităţii noastre naţionale (în primul rând a Brăilei, sâmbătă vorbindu-se mult despre necesitatea de a conlucra frumos Galaţii şi Brăila), după modelul stăruinţelor unor mari oameni de litere brăileni, care nu şi-au uitat obârşia şi au promovat talentele locale, precum Perpessicius. Lucru rar în vremurile noastre, după cum a spus poetul Antoniu. Laudatio a fost rostit de scriitorul Vasile Datcu, de mai mulţi ani singurul reprezentant al României în reuniunea mondială a filosofilor, de la Atena, cel care a vorbit despre cartea de eseuri a profesorului brăilean Viorel Coman şi sublinia sâmbătă că a sosit vremea ca „provincie” să fie un cuvânt nepeiorativ, ci doar de precizie geografică. Locul care stabileşte de fapt „amprenta” culturală a creatorului.

Premiul pentru Poezie i-a revenit prof. univ. dr.  Virgil Nistru Ţigănuş, care ne-a emoţionat cu amintirile sale despre Grigore Vieru, care a ţinut cândva să îi mulţumească pentru că gălăţeanul i-a dedicat un studiu. Despre scriitorul într-adevăr „excesiv de modest” a rostit un laudatio criticul A. G. Secară: dl Ţigănuş, profesor universitar la Universitatea „Dunărea de Jos”, care a predat şi la extensia universitară din Cahul, dascăl  de lungă carieră care s-a impregnat în memoria afectivă a generaţii de studenţi, poet fin de factură clasică, ce lucrează acum şi pentru editura Muzeului de Istorie. Autorul a peste 20 de volume a fost rugat să ne recite din cea de-a zecea carte de versuri a sa. Prozatorul şi dramaturgul Dan Plăeşu a completat, vorbind despre jurnalistul Ţigănuş, pe care l-a întâlnit în 1966 la secţia de Cultură a „Vieţii noi”. A fost un prilej şi pentru poetul Antoniu de a evoca pepiniera de scriitori de la „Viaţa nouă” şi apoi de la „Viaţa liberă”, veritabilă şcoală de literatură pe care, a spus poetul, critica viitorului va trebui să o consemneze.

Premiul de Excelenţă i-a fost acordat criticului gălăţean Viorel Şefănescu, pentru întreaga sa operă de critic şi de editor. Celălalt critic gălăţean cu acte în regulă, A. G. Secară, a vorbit despre punţile culturale internaţionale pe care Ştefănescu le-a creat, legând literatura română contemporană de cea străină, de cea anglo-saxonă în special.

Din păcate, un singur sponsor a putut contribui cu un mic fond de premiere, acesta transformându-se într-un ajutor necesar pentru criticul Viorel Ştefănescu, aflat pe patul de spital. De altfel, vremurile sunt grele pentru cultură în general, unele reviste culturale din ţară încetându-şi vremelnic sau definitiv apariţia, iar cheltuielile de funcţionare a filialelor sunt şi ele prea mari.

A mai fost acordat sâmbătă şi Premiul revistei de cultură „Antares”, publicaţie aflată sub egida USR, condusă de Corneliu Antoniu. Premiantul, poetul şi jurnalistul buzoian George Lisandru, a absentat motivat. Motivul, de fală chiar: în acele momente, participa, ca invitat, la un festival internaţional de poezie la Varşovia. Poetul va putea fi însă „vizitat” în paginile revistei „Antares”, unde va fi publicat.

Următoarea întrunire şi ultima din an pentru membrii filialei, importantă pentru buna desfăşurare a activităţilor pentru anul viitor, ocazie cu care se va afla şi numele noilor membri validaţi, cinci sau şase, dintre cei 15 creatori propuşi de filială, va fi pe 11 decembrie.

Foto: Victor Cilincă

Citit 1597 ori Ultima modificare Duminică, 29 Noiembrie 2015 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.