Cea mai VECHE versiune a CORANULUI

Cea mai VECHE versiune a CORANULUI
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fragmente din ceea ce ar putea reprezenta cea mai veche versiune a Coranului au fost găsite într-o bibliotecă din Marea Britanie. Cele două manuscrise au fost identificate la mai bine de un secol de la intrarea lor în patrimonial bibliotecii, ele aprţinând colecţiei orientalistului de origine irakiană Alphonse Mingana.

Colecţia integrală a acestuia este formată cu precădere din piese orientale, însumând aproape 3.000 de manuscrise în 20 de limbi. Manuscrisele din Marea Britanie au fost scrise cu cerneală, într-o formă timpurie a limbii arabe, numită Hijazi. Califul Abu Khar a fost primul care a decis unirea manuscriselor ce cuprind mesajul divin, sub forma unei cărţi. Finalizarea acesteia a avut loc în 650, în timpul califului Usman.

Fragmentele menţionate au fost colectate la începtul secolului al XX-lea, iar Alphonse Mingana a înfăptuit trei expediţii în Orientul Mijlciu pentru a intra în posesia lor. Mai tarziu, colecţia a fost cumpărată de Biblioteca Centrală a Universităţii din Birmingham, unde se află şi astăzi.

În urma studiilor, s-a constatat că aceste fragmente din Coran au fost scrise între 568 şi 645 d.Hr. Datele coincid cu anii care marcheză viaţa profetului Mahomed (570-632); la acea vreme, mesajul divin nu era compilat într-o carte, aşa cum se găseşte în ziua de astăzi, ci era notat fie pe piatră, pe frunze de palmier sau pe bucăţi de pergament. Se pare că manuscrisele din colecţia Mingana au fost scrise pe piele de oaie sau de capră.

Manuscrisele care reprezintă cea mai veche versiune a Coranului au fost deja expuse publicului la Institutul de Arte Plastice Barber din cardul Universităţii din Birmingham. (Sursa: historia.ro)

Sursa foto: en.wikipedia.org

Citit 1272 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.