PREMIILE revistei „Dunărea de Jos” pe 2015. Zece diplome - răsplata unui parteneriat publicistic îndelungat

PREMIILE revistei „Dunărea de Jos” pe 2015. Zece diplome - răsplata unui parteneriat publicistic îndelungat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Jezebel, o voce bogată venită din Capitală a susţinut miercuri, 20 ianuarie, un concert extraordinar de jazz, acompaniată de apreciatul pianist bucureştean Alexandru Burcă, încheind gala Premiilor revistei "Dunărea de Jos" pentru anul 2015, ediţia a XI-a.

Desfăşurată, de data aceasta, în Sala rondă a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), gala a beneficiat de concertul extraordinarei cântăreţe, care a renunţat la cariera de director de bancă pentru cea fascinantă a muzicii, întocmai ca odinioară şi aventurierul Gauguin, pentru pictură… Cei doi au venit la invitaţia unuia dintre premianţi, bucureşteanul Valentin Uţă, care, deşi cu o operaţie la picior, a ajuns la Galaţi, unde a primit premiul revistei la secţiunea Interviu. Uţă este cel care a semnat, cu pseudonimul Vall Alexandru, o serie întreagă de interviuri cu oameni de artă şi cultură români. În ultimul număr al revistei, lansat tot acum, el are un interviu chiar cu Jezebel.

În total, zece premii au fost oferite celor mai fideli colaboratori ai revistei din 2015, de către directorul CCDJ, plasticianul Sergiu Dumitrescu, şi de coordonatorul de proiect, poeta Florina Zaharia, redactor-şef al revistei Centrului, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţului, scriitorul Nicolae Bacalbaşa, şi a unor scriitori, publicişti, tineri şi elevi - cei mai mulţi fiind aduşi de o cunoscută profesoară de la Liceul „Kogălniceanu”, colaboratoare consecventă a revistei, poeta Vali Crăciun.

Astfel, pentru Cronică şi Eseu, premiul i-a fost oferit profesorului brăilean Dumitru Anghel, membru al Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor, cronicar literar, dar şi muzical. La secţiunea Proiecte şi parteneriate culturală s-au oferit premii echipei proiectului FLAG, Corina Sofrone şi Iulia Costescu, plus Floricel Dima, care au reuşit să atragă pentru CCDJ două milioane de lei, finanţare europeană, fără cofinanţare locală, pentru crearea unui muzeu al pescuitului la Gârboavele, şi încă două proiecte de conservare a tradiţiilor.

Premii trimise în ţară şi peste Prut

Premiul pentru Critică şi Istorie literară i-a revenit ieşeanului, absent din păcate, Ioan Holban, "pentru implicarea în viaţa culturală a Moldovei". Ieşeanul este deja premiat, printre altele, cu  Premiul pentru promovarea dramaturgiei româneşti contemporane, cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică literară, cu Ordinul Serviciul credincios în grad de Cavaler  şi multe altele.

Pentru Poezie, au primit premiul Octavian Dănilă, care nu a putut însă ajunge de la Constanţa, şi basarabeanca Silvia Caloianu, membră a Uniunii Scriitorilor de peste Prut, care n-a ajuns din Chişinăul cel frământat. Mulţi dintre premiaţi nu au putut fi prezenţi fizic la decernarea premiilor, fie din cauza distanţei şi vremii, fie din cauza vârstei şi vremurilor, precum doi supravieţuitori ai temniţelor comuniste, recompensaţi acum pentru calitatea operei lor, care avertizează şi comemorează: Alexandru Mihalcea şi Florin Constantin Pavlovici, care au primit Premii de Excelenţă. Cei doi nu au putut ajunge, dar au fost prezentaţi („sunt scriitori extrem de importanţi”) de dr. Bacalbaşa, unul dintre cei care atacă în mod frecvent muşamalizările crimelor din timpul comunismului, sistem care "ne-a schimbat; şi pe mine m-a făcut o fiară plină de ură".

La Secţiunea Arte Vizuale, criticul de artă Corneliu Stoica nu putea rata premiul, după o nouă carte-album dedicată monumentelor gălăţene şi creatorilor acestora, instrument scos de Editura Bibliotecii „V. A. Urechia”. A primit Premiul "Nicolae Spirescu" şi a fost prezentat chiar de către plasticianul Dumitrescu.

Citit 1274 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.