Sărbătoarea Sfântului Pantelimon, la Galaţi

Sărbătoarea Sfântului Pantelimon, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, din anul Domnului 2011, a adunat la bătrâna Biserică Bulgărească din Galaţi câteva sute de creştini, deşi a fost zi lucrătoare.

Ridicată cu 150 de ani în urmă (în 1861), de fosta comunitate a bulgarilor din Galaţi, locaşul este unul căutat nu numai de enoriaşi, ci de mulţi alţi creştini. Şi după 17 veacuri de la plecarea sa la ceruri, Sfântul înmulţeşte faptele noastre bune, învie viaţa celor botezaţi în Hristos.

Cât de actuali sunt sfinţii în viaţa celor care nu şi-au pierdut adevărata credinţă?... „Vin la Sfântul Mucenic Pantelimon cu mare drag şi cu mare nădejde la Dumnezeu. Acest prieten ales al lui Hristos este tămăduitor de boli sufleteşti şi trupeşti şi, adeseori, când durerile nu mai prididesc, vin la Sfântul Pantelimon să mă înveţe să merg mai departe. Când oamenii îmi înşală aşteptările, îl rog pe Sfânt să mă ridice din neputinţele omeneşti”, ne spunea Elvira Radu, din Galaţi.

„Sfântul Pantelimon are milă de noi şi de aceea vin la el ca să  mă ajute să-mi liniştesc sufletul. Şi când fac pace în interiorul meu, se face pace şi în jurul meu”, spune şi Ada Răducă, din Galaţi. 

În plin program de restaurare a Bisericii Sfântului Pantelimon, derulat cu binecuvântarea Arhiereului locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos,  părintele paroh Dumitru Gheorghe şi un sobor de preoţi au slujit, la sărbătoarea din acest an, printre schele.

La interior s-a restaurat turla mare. Mai sunt încă multe lucrări de făcut şi, la vremuri de sărăcie materială, noi nu trebuie să sărăcim în credinţă.

Trebuie să luăm  exemplu de la Sfântul Mucenic Pantelimon, cel care revarsă mila lui peste cei cu credinţă multă, le aduce „izbăvire celor  învăluiţi în păcate”, iar celor bolnavi vindecarea sufletului şi a trupului.

Citit 732 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.