Mănăstirea Adam renaşte din propria cenuşă

Mănăstirea Adam renaşte din propria cenuşă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu au trecut nici două săptămâni de la cumplitul incendiu care a distrus chiliile celor 14 măicuţe de la Mănăstirea Adam, însă deja aici se lucrează; muncitorii deja au reuşit să îndepărteze lemnele arse care au mai rămas după stingerea focului şi trudesc acum la repararea acoperişului.

CITEŞTE AICI   Mănăstirea Adam: locul secetei, în lupta cu focul

Măicuţele, tăcute şi cuminţi, nu se plâng de condiţiile grele – de la incendiu, s-au mutat în fostele chilii, unde stau câte 3-4 într-o cameră. Din contră, îi mulţumesc lui  Dumnezeu că focul nu a distrus mai mult decât a făcut-o (căci arse au fost doar chiliile de la etaj, nu şi  ce se afla la parter: bucătăria şi muzeul, unde se aflau obiecte de patrimoniu ale mănăstirii, dar şi paraclisul pentru slujbele de iarnă).

Mulţumirile sunt aduse şi pompierilor, care au luptat aproape patru ore cu flăcările, dar şi primarului din comuna Drăguşeni, Iancu Muntianu, care a adoptat, de urgenţă, în şedinţa Consiliului Local, o hotărâre privind alocarea a 10.000 de lei, pentru manopera şi materialele de construcţie necesare reparaţiilor mănăstirii.

„Nu este mult, oricum nu acoperă necesarul, dar sperăm ca la rectificarea bugetară să mai putem aloca ceva fonduri”, spune primarul, amărât, căci ştie, ca toţi de aici, de altfel, că, dacă întreaga comună Drăguşeni ar fi avut sistem de alimentare cu apă potabilă (sau măcar satul Adam), intervenţia pompierilor ar fi fost mai eficientă, iar focul nu ar fi mistuit la fel de mult…

Povestea apei de la Adam stă aşa: izvoarele se află la adâncimi foarte mari, mai bine de un sfert de sat se alimentează de la un puţ forat, iar un puţ similar se află şi la mănăstire…

Maica stareţă Anastasia Cimbru nici nu pomeneşte de problema apei; cu ştiinţa că ce s-a întâmplat nu mai poate fi schimbat, ea vorbeşte despre viitor.

Chiliile măicuţelor nu vor mai fi reconstruite la etaj, unde au fost, ci se va construi o aripă nouă de clădire pentru aşa ceva, cu BCA, nu cu lemnul atât de inflamabil… Numai pentru acoperiş (lucrări şi materiale) ar fi nevoie de 50-60.000 de lei, după care va urma proiectul noii clădiri, alţi şi alţi bani…

Este criză, lumea este strâmtorată şi nimeni nu mai îndrăzneşte să ceară ajutor, mai ales când este vorba de bani. Pe de altă parte, există speranţa ca autorităţile locale (Primăria Drăguşeni, Consiliul Judeţean) şi chiar şi creştinii care, de la 1 august, vor veni în pelerinaj la mănăstire să reuşească strângerea unei sume consistente, pentru refacerea mănăstirii Adam. Cine doreşte, poate ajuta.

Prioritatea priorităţilor, refacerea acoperişului

Cei care pot pune umărul la intrarea în normal a vieţii de la Mănăstirea Adam o pot face neîntârziat, fie că merg cu un acatist la Maica Domnului, fie că aprind o lumânare în trecere prin zonă.

Cei care nu pot ajunge la Adam, pot oferi sprijinul lor în perioada următoare când Icoana Maicii Domnului de la Adam va porni în tradiţionalul pelerinaj prin cătunele, satele şi oraşele din judeţul Galaţi.

În această primă etapă a refacerii e nevoie de acoperiş şi de materiale de construcţie.

Cei care îşi pot permite, pot depune orice sumă în contul Mănăstirii Adam nr.  RO26 RNCB 0143018891060001, deschis la BCR Tg. Bujor. (Maria Stanciu)

Citit 1685 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.