Eveniment editorial, la Casa Colecţiilor

Eveniment editorial, la Casa Colecţiilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* La lansare participă şi ambasadorul Aleksandar Filipov

Eveniment internaţional luni, 18 aprilie, în elegantul Muzeu "Casa Colecţiilor", de pe str. Eroilor, nr. 64, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie "Paul Păltănea", când, începând cu ora 13,00, va fi lansată o nouă serie de publicaţii ale editurii muzeului, "Acta Symposium". Aceasta va fi inaugurată cu un volum de cercetare, "Comunitatea bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov", care cuprinde studiile şi articolele susţinute în cadrul simpozionului internaţional "Comunitatea bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov", desfăşurat în aprilie anul trecut.

Ca şi la simpozion, la eveniment va participa ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, însoţit de doi specialişti în domeniu: prof. univ. dr. Aneta Mihaylova, de la Institutul de Studii Balcanice din Bulgaria, şi dr. Iavor Stoianov, consilier al Ambasadei Bulgariei. Trebuie menţionată contribuţia înaltului diplomat bulgar, care a trimis muzeului gălăţean mai multe documente şi fotografii, în copie, privind comunitatea bulgară din Galaţi în secolele XIX-XX.

Prof. Cristian Dragoş Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, va prezenta volumul scos de editura instituţiei de cultură sub egida revistei de istorie a acesteia, "Danubivs".

Deşi harnica şi importanta comunitate bulgară din oraşul nostru a dispărut după consolidarea statului bulgar independent, această Atlantidă istorică editată acum are o contribuţie deosebită la istoria Galaţiului. Interesul părţii bulgare şi stăruinţa Direcţiei pentru Cultură şi a muzeului a dus şi la recuperarea fostei clădiri din str. Domnească nr. 58 a Prefecturii Covurlui, din stânga Prefecturii de azi, casa lui E. I. Geshov  (sau Guechoff),  un filantrop bulgar stabilit la noi, fiul unui premier bulgar important de la începutul secolului XX.        

Citit 1562 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2016 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.