Doi ani de proiecte, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu o mână de ONG-uri puse pe treabă

Doi ani de proiecte, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu o mână de ONG-uri puse pe treabă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O antologie de texte scrise de seniori gălăţeni, doamne şi domni poftiţi să străbată un curs de creative writing care funcţionează şi… terapeutic a fost prezentată joi, 21 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS). Tot atunci a fost vernisată şi o expoziţie insolită de imagini, realizate de cunoscutul artist fotograf Simona Andrei. Fotografiile prind cu emoţie tocmai  „personajele” care apar în antologie: Maria Dima, Cornelia Mateiţă, Aglaia Preda, Mihaela Liana Popa, Paul Rotaru, Lizeta Susanu, Ioana Tenie, Tudosia Isofache, Marietta Vatafu, Elena Zorilă, Daniela Strat - director fundaţie, psihologul Oana Patriche şi scriitoarea Angela Baciu, consilier cultural, care şi-a folosit experienţa de la tradiţionalele "Ateliere ale Angelei Baciu". Vârstnicii autori sunt surprinşi de ochiul lacom al camerei fotografice la întâlnirile de la Fundaţia "Împreună" (cu sediul în str. Aviatorilor), care derulează proiectul împreună cu CCS, în parteneriat cu Şcoala Postliceală Christiana Galaţi şi Fundaţia Principesa Margareta a României, dar şi acasă, pe stradă sau la masa de lucru, unde îşi găsesc liniştea, importanţa şi aprecierea.

Fundaţia "Împreună" a câştigat finanţare pentru un proiect, pe care l-a derulat vreme de doi ani: "Mereu tânăr, mereu activ!" -  prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, astfel a fost posibilă editarea antologiei. "Cu toate că se apropie de final, nu dorim să ne oprim aici", spun, însă, organizatorii, care au format practic o familie. "Ştim că s-a mai scris despre activităţile şi acţiunile din acest proiect, noi am postat tot ce am organizat pe bloguri şi pe paginile de Facebook, dar amintim faptul că "obiectivul general a fost integrarea persoanelor de vârsta a treia în societate, îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice aflate în risc social din municipiul Galaţi, în vederea păstrării şi prelungirii independenţei lor şi pentru depăşirea dificultăţilor sociale şi economice caracteristice acestei categorii de populaţie".

Şi, după doi ani de muncă, se văd şi rezultatele: vârstnicii din proiect au socializat, au prins din nou gustul lecturii, dar s-au apucat şi de scris sau, cei care scriau dinainte, şi l-au perfecţionat. Doi ani, în fiecare zi de joi, Angela Baciu a susţinut cu ei ateliere de scriere, perioadă în care s-au desfăşurat şi activităţi sociale, caritabile, de voluntariat, cultural-artistice, ateliere de lucru manual, întâlniri de socializare, cluburi de şah şi table, terapie prin muzică şi dans (“Ceaiul de la ora 10”). O altă viaţă!

Citit 1415 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2016 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.