Viaţa fraţilor BACALBAȘA - o ODISEE de familie a GENOCIDULUI refugiaţilor basarabeni. 600 de pagini de tristeţe şi furie

Viaţa fraţilor BACALBAȘA - o ODISEE de familie a GENOCIDULUI refugiaţilor basarabeni. 600 de pagini de tristeţe şi furie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Frate Bacalbaşa" - i-a spus lui Nicolae poetul Grigore Vieru. Amintirea momentului a fost citită din cartea lansată ieri, în Foaierul Teatrului Dramatic, de actorul Vlad Vasiliu. Arhivistică, dar şi mărturii proprii: crime încă ignorate public (doar Goma s-a mai apropiat de temă), în cartea "Doi plisnoţi care au trecut Prutul", în colecţia "Opera Omnia - publicistică şi eseu contemporan" a Editurii Tipo Moldova Iaşi, semnată de Nicolae şi Gheorghe Bacalbaşa, gemeni, colegi de liceu, acum  medici. În foaierul, devenit mult prea mic, a cântat solista folk Simona Grigore şi pianista Viorica State, cu  muzică de cafe-concert - la acordeon! Presă - cum nu se vede la mai nicio lansare de carte, chiar şi când vin dive de Capitală, reflectoare şi camere video! Fenomen editorial!

"Cred că se va ţine minte că am avut o asemenea carte", spunea directorul  editurii ieşene, scriitorul Aurel Ştefanachi. Prezenţi, prefectul, şefi de direcţii, mai ales din Cultură, scriitori, ce mai, lumea de pe lume - s-a stat şi în picioare!  Amfitrion - poetul Cassian Maria Spiridon, redactor-şef la „Convorbiri literare”, preşedinte al filialei USR Iaşi, extrem de elogios cu autorii. A salutat lansarea şi Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei de Cultură. Deşi "violent" autocenzurată, cartea rămâne o provocare, cu subiecte tabu. A fost citat ieri un incomod raport al lui Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret al Armatei. Autorii vorbesc franc şi despre cruzimea sovietică, dar şi despre răutăţile unor administratori români în Basarabia.

Dacă mareşalul Antonescu nu ar fi spus "Vă ordon, treceţi Prutul" (lansarea de ieri având loc chiar la aceeaşi dată cu ordinul din ´41!), familia Bacalbaşa ar fi fost complet decimată. Jumătate tot a fost ucisă de comunişti! Neiertător, Nicolae se dădea, cu autoironie, drept "un huligan", alături de Gheorghe, "un burghez cumsecade".

Citit 4920 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2016 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.