21 iulie - Praznicul unui sfânt gălăţean

21 iulie - Praznicul unui sfânt gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sfântul Rafail de la Agapia Veche a fost sihastru şi stareţ de mânăstire pe plaiurile nemţene, dar s-a născut în judeţul Galaţi, la Bursucani *

Marţi, 21 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Rafail de la Agapia Veche. De fapt, acest sfânt a trăit în părţile Neamţului, dar s-a născut la Bursucani, în judeţul Galaţi.

În 2008, a fost trecut în rândul sfinţilor alături de Sfântul Partenie, după ce la Agapia Veche au avut loc slujbe după rânduială, oficiate de cinci ierarhi ai bisericii şi de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. La sărbătoare au participat atunci circa 600 de pelerini.

A doua zi după canonizarea de la Agapia Veche, Prea Sfinţitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal al sfântului - pe locul fostului schit Zimbru, ctitorie a ucenicilor acestuia.  De altfel, cum bine se poate vedea dintr-un articol semnat de părintele arhim. Vicar Daniil Oltean şi apărut în revista „Călăuză Ortodoxă”, în zonă viaţa monahală fusese una bogată şi rodnică, timp de secole.

Sfântul Rafail a trăit în secolul al XVI-lea şi ar fi venit la Agapia tocmai din dorinţa de a urma calea cea mai aspră a sihaştrilor. Se spune că s-a mirat mult când a văzut dragostea nefăţarnică şi nevoinţa părinţilor agăpeni şi că, după îndelungă ascultare, a devenit călugăr cu numele de Rafail, care se tâlcuieşte „Dumnezeu care vindecă”.

A fost sihastru în munţi şi după un timp a devenit îndrumător al fraţilor din obşte, fiind numit, în pomelnicele vechi  „Fericitul Stareţ Rafail”.

La dezgopare, ucenicii săi i-au aflat trupul plin de slavă dumnezeiască şi bine mirositor, aşa că la Agapia Veche pelerinii vin în număr mare, pentru închinăciune. Se spune că mulţi s-au vindecat atingându-se de mormântul sfântului. 

Foto: Arhiva periodicului „Călăuză Ortodoxă”

Citit 839 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.