O expoziţie cu adevărat domnească. ”Salonul de vară” a dat arta-n copt!
Foto: Foto ”Viața liberă”, Victor Cilincă

O expoziţie cu adevărat domnească. ”Salonul de vară” a dat arta-n copt!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

E chiar pe strada Domnească, pe calea domnească a artei! Şi doar treceţi în fiecare zi pe lângă sala de expoziţii, cu intrare gratuită! Joi seară, la Galeria de Artă „Nicolae Mantu”, din centru-centrului, cu o participare foarte vizibilă – grupuri de participanţii au putut fi văzute discutând animat  şi în stradă, lângă covorul roşu, iar în interior nu era loc să arunci un ac mititel! – a avut loc vernisajul primului Salon de vară al filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici; până acum vara fiind anotimpul marii picoteli culturale pe la noi… Uluitor! Ce te izbeşte intrând în noua expoziţie este în primul rând fastul, bogăţia, eleganţa, cu picturi evocând parcă interioare de palate veneţiene, alături de curajoase sculpturi cu metaforă, dar şi de grafică aleasă şi, lucru foarte rar, frumoasă tapiserie. Pe toate gusturile şi la toate nivelele de înţelegere a artei! Nu mai stă artistul cocoţat în foişorul de fildeş, deschide o uşă, iar munca din spatele lucrărilor poate fi doar bănuită! Până şi ramele sunt selectate, iar vecinătăţile lucrărilor se compun, oferind senzaţia de bogăţie, forme plăcute şi culoare bucuroasă! Nume deja re/cunoscute şi îndrăgite de plasticieni semnează aici, alături de câţiva absolvenţi cu viitor.

Amfitrionii serii au fost plasticienii David Sava şi Gheorghe Andreescu, muzeograf, alături de criticul de artă şi muzeograful Mariana Cocoş Tomozei. 

De data aceasta, surpriza serii  – căci în ultima vreme fiecare vernisaj ne aduce ceva neaşteptat! –  a fost pentru iubitorii de artă care s-au auzit strigaţi! Mai multe legitimaţii de membru onorific al filialei au fost astfel acordate unui număr important de oameni de suflet şi de sprijin, sponsori, unii adevăraţi Mecena, alţii colecţionari, ori simpli cumpărători, sau oameni de cultură, nelipsiţi la evenimente plastice gălăţene. Un fel de Oscar la care, iată, nu numai actorii şi regizorii ar pleca acasă cu statuia de aur, ci şi spectatorii cei mai credincioşi, din mediul universitar, cultură, excelenţă ştiinţifică etc… „Sunt membri susţinători cotizanţi. Este o cotizaţie modică, de o sută de lei pe an, dar sunt oameni de suflet, care au venit către noi. În prima fază, sunt acum 20. Mai avem în listă, dar vrem să fie un moment surpriză pentru ei – să nu-i anunţăm înainte şi să le oferim”, mi-a explicat preşedintele filialei, plasticianul David Sava, care a făcut joi seară şi înmânarea festivă a carnetelor.

Citit 1002 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2016 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.