„Bedivan / Tofan”, exerciţiu de recompunere a realului

„Bedivan / Tofan”, exerciţiu de recompunere a realului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Expoziţia vernisată vineri seară la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, „Bedivan / Tofan”, face parte din  categoria  evenimentelor ce nu trebuie ratate. Doi artişti excepţionali, aparent diferiţi, dar atât de apropiaţi în ce priveşte viziunea artistică, Cristian Bedivan şi Anca Tofan, oferă publicului gălăţean o expoziţie unitară, în ciuda faptului că este vorba despre sculptură şi pictură.

„Avem aici un univers paralel doar la modul aparent, pentru că cei doi fac parte din acelaşi univers”, a explicat în deschiderea vernisajului, directorul muzeului, Dan Basarab Nanu.

Elemente care devin personaje

Asemănările în arta expusă au fost remarcate, de altfel, de toată lumea, inclusiv de criticii prezenţi vineri seară la Muzeul de Artă Vizuală.

„Un sculptor pentru care expresivitatea în materie este foarte importantă: materia primară, materia prelucrată cu inventivitate, materia descoperită în forme umile, dar şi în forme sofisticate, şi totuşi această aplecare spre cele mai diverse forme ale materiei, au ca efect o incredibilă senzaţie de spiritualizare, de dematerializare, pe care o transmite sculptura lui Cristian Bedivan”.

„Lemnul, sfoara, hârtia îşi păstrează substanţa lor, dar, ca în lumea cărţii, ele devin personaje: personaje ciudate, dar şi extraordinar de familiare. Există mereu senzaţia că le-ai întâlnit undeva”, a sintetizat criticul Mariana Cocoş Tomozei lucrările expuse de Cristian Bedivan.

În ce priveşte picturile Ancăi Tofan, criticul a pornit chiar de la o definiţie dată de artist demersului: „Să retrăieşti în detaliu fiecare moment al poveştii, iar şi iar, până la obsesie, poate fi nebunesc”.

„Un spirit caustic, adesea ironic, dedicat ludicului, ni se adresează, ne transmite mesaje ce ne invită la meditaţie. O înclinaţie tot mai accentuată spre meditaţie şi, în acelaşi timp, eleganţa şi rafinamentul, sunt câteva dintre caracteristicile acestei etape din pictura Ancăi Tofan. Iată o expoziţie care se adresează în egală măsură gândirii şi spiritului. Evident, îi felicit pe cei doi”, a mai spus Mariana Cocoş Tomozei.

„După asemenea discurs, nu am cuvinte”, a spus Anca Tofan, la rândul ei, în timp ce Cristian Bedivan a adresat mulţumiri tuturor celor prezenţi, pentru cuvintele frumoase care i-au fost dedicate.

Viziune artistică asemănătoare

„E o plăcere pentru mine să întâlnesc în aceeaşi expoziţie doi oameni care poate nu au petrecut foarte mult timp împreună, dar care au o viziune asupra lumii destul de apropiată, de asemănătoare. Chiar dacă fiecare se exprimă în stiluri diferite. Şi lucrările bidimensionale ale Ancăi Tofan, şi cele tridimensionale ale lui Cristian Bedivan exprimă acest tragism al condiţiei artistului în lumea contemporană”.

„Un tragism care vine, pe de o parte, din interiorul artistului, din relaţia sa cu sinele, şi, pe de altă parte, din relaţia lui cu exteriorul. Poate că, din acest motiv, discursurile celor doi sunt închegate sub un singur generic, numit caleidoscop. Ei s-au gândit să defragmenteze imagini reale, care vin din această lume, şi să le pună în compoziţiile lor, invitându-ne pe noi să recompunem acele fragmente de imagine”, a mai spus, în cadrul vernisajului, criticul de artă Luiza Barcan.

Explicaţii foto:

1 – Sculptorul Cristian Bedivan (al doilea din stânga), încadrat de criticul Mariana Cocoş Tomozei, Dan Basarab Nanu şi criticul Luiza Barcan

2 – Anca Tofan este felicitată de cei apropiaţi

Citit 813 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.