POETE LA TAIFAS/ O carte de împrietenire cu Nora Iuga

POETE LA TAIFAS/ O carte de împrietenire cu Nora Iuga
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Apărută recent la Editura Charmides, cartea "4 zile cu nora", semnată de Angela Baciu (autore  a 16 cărţi - poezie, publicistică, jurnal, interviu), ne descoperă "cel mai în vârstă blogger din România" (aşa îşi încheia Angela prezentarea cuceritorului personaj, de excelenţă literară). Nora a întâlnit-o pe autoarea gălăţeană în 2010, când, la 40 de grade la malul Dunării, au pornit prin oraş.

Cu Eleonora Almosnino (numele real al celebrei scriitoare), Angela a vorbit despre legenda tunelului secret de sub fluviu şi altele, nevenindu-i să creadă că are toate volumele în bibliotecile din Galaţi şi Brăila... De atunci, au mai tăifăsuit cu repetiţie şi cu gust. A ieşit această "carte cinstită, netrucată, o lectură, sper captivantă, dar un dar făcut mie de Angela şi, vreau să cred, literaturii române", după cum scria, "în loc de prefaţă", chiar Nora. O carte despre copilăria sa, despre şcoli şi profesori ca Vianu, Călinescu sau Henri Wald, despre mari prietenii - cu Miron Radu Paraschivescu, Mazilescu, Dimov, Norman Manea, despre "relaţia mea strânsă cu viaţa culturală din Occident (burse, premii, lecturi publice, apariţii în presă, emisiuni la Deutschlandradio Kultur)", prietenii cu personalităţi internaţionale, precum Herta Muller, Manea, Pastior, Sartorius şi câţi alţii… O viaţă de om, momente "închise ca într-un seif".

Fermecătoare poetă, prozatoare şi traducătoare, Nora Iuga e membră a USR şi a PEN Club, cu peste 20 volume publicate, tradusă în Germania, Spania, Italia, Franţa, Elveţia, Bulgaria, Slovenia, traducătoare a peste 30 de mari autori străini, recompensată, printre altele, cu Premiul Academiei Germane şi cu cea mai importantă bursă a statului german acordată unui scriitor străin, precum şi Crucea de Merit a Germaniei, pentru contribuţii deosebite aduse culturii germane, Premiul Academiei Germane pentru Poezie şi Limbă.

Citit 1366 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2016 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.