Înalţi oaspeţi şi o carte-eveniment: Ziua Aviaţiei, la Galaţi
Foto: Foto: Florin Isac

Înalţi oaspeţi şi o carte-eveniment: Ziua Aviaţiei, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Salutul generalului în retragere Iosif Rus, preşedintele Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii România (ARPIA) şi fost comandant al Aviaţiei Militare Române, care a vorbit despre importanţa acestei sărbători naţionale, a deschis Ziua Aviaţiei, marcată la Galaţi, săptămâna trecută, în Sala cu oglinzi a Cercului Militar de pe strada Eroilor. Lume multă, deşi tocmai îi trăsese o ploaie masivă. A fost impresionat de văzut, în sala neaşteptat de plină de oameni de toate vârstele – aviatori şi aviatoare în uniformă şi în civil, scriitori, un preot şi o mulţime de pici frumoşi care, cu chipiu albastru de hârtie închipuind boneta albastră a militarilor din Aviaţie, au cântat şi salutat la început intonarea Imnului naţional!

Celălalt oaspete din Capitală, comandorul de aviaţie în rezervă Valerian Cristea, şeful Secţiei cultură, educaţie şi învăţământ aeronautic a ARPIA România, a evocat cu mare emoţie fostul aeroport militar de la Ianca, locul unde s-au format cel puţin 12 generali de aviaţie şi unde exista o colonie a aviatorilor, în care trăiau şi familiile celor care îşi riscau viaţa zburând pe cer. Un aeroport care împlinise 65 de ani de existenţă înainte de a fi ignorat, a ajuns azi o ruină, dar e un reper istoric care ar trebui măcar conservat.

Icari cu hangare zăvorâte

Secretar al filialei Galaţi a ARPIA, Irina Ichim a fost amfitrionul galei care a urmat. „A fost odată Aeroportul Ianca - leagăn al aviaţiei reactive româneşti”, a evocat prezentatoarea locul în care se petrece acţiunea cărţii-document ce tocmai urma să fie lansată în cadrul Cenaclului “Icarus”, care îşi semna astfel luni actul oficial de naştere. Dna Ichim, în costum militar, a evocat de asemenea fostul aeroport militar şi cel civil de la Galaţi, unde aterizau cândva pionierii zborului, Galaţiul aterizând în prima linie aeriană din România, cu  primul serviciu poştal aerian din ţară. Despre cartea lansată - „Steaua destinului”, scrisă de Cecilia Bendea-Crăciun în memoria soţului său eroul căpitan de aviaţie gălăţean Victor Crăciun, alături de care dumneaei a petrecut 11 ani de condiţii spartane, de emoţii, dar şi de iubire, în fabuloasa colonie de la Ianca, prezentatoarea a afirmat că este „o frescă a României acelor ani” ´70,  ”prima carte de gen scrisă de soţia unui pilot militar. Scrisă cu patos şi nerv!” Sub forma unor scrisori imaginare către o prietenă, cartea apelează la zeci de surse, alături de propria sa poveste de dragoste sfâşiată de acel ultim zbor, frânt, al al pilotului de vânătoare Crăciun, în iulie 1987. La doar 33 de ani şi trei luni, erou căzut la datorie şi urcat „în Escadrila din Cerului”. După 11 ani „în imensitatea câmpiei”, ca soţie de pilot, cu sufletul la gură atunci când soţul urca iar şi iar, autoarea a evocat „spaime trăite”, la un moment dat abia stăpânindu-şi lacrimile. Ne-a spus că acea carte este de fapt copilul său şi al lui „Victoraş”, căzut înainte de a ajunge tată. Autoarea a topit în carte zeci de documente şi amintiri ale aviatorilor, mulţi profesionişti încercaţi pe mai toate tipurile de avion sau elicopter,  profesori, jurnalişti, foşti colegi de şcoală de aviaţie cu soţul autoarei, unii fiind acum trăitori în alte colţuri de Românie sau chiar departe de ţară şi la care dumneaei a apelat.

După lansarea cărţii, a fost şi spectacol! Micuţa interpretă Vanesa şi elevii învăţătoarei Ionela Florea, de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, au cântat şi dansat cuceritor. Au onorat evenimentul poeţi şi epigramişti. Această deschidere oficială a Cenaclului „Icarus” a însemnat şi lansarea revistei cu acelaşi nume al cenaclului înfiinţat de filiala ARPIA sub deviza „Scriitori, Visători, Zburători”. Găsim aici versuri de Cezarina Adamescu, Speranţa Miron, Georgeta Muscă, Elena Pruteanu, Aldyn Alexander, Irina Ichim, Marius Ciorec, Vera Crăciun, Sebastian Golomoz, Eugen Chivala, Marin Bunget, pagini de jurnal ale Ionelei Florea, este prezentată scriitoarea Violeta Ionescu, documentaristă în Aviaţie, sunt note de la expoziţii de gen.

      

Citit 1605 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2016 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.