Expoziţie la Parlamentul European! CRIHANĂ, Strasbourg, 2017: Să mai râdă bine şi Europa!

Expoziţie la Parlamentul European! CRIHANĂ, Strasbourg, 2017: Să mai râdă bine şi Europa!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

„Strasbourg - o impresie satirică” - este titlul unei expoziţii pe care plasticianul gălăţean, apreciat şi în lume, Florian Doru Crihană, o va deschide la anul la Strasbourg, chiar în incinta Parlamentului European! Artistul va expune atunci nu mai puţin  30 de lucrări şi nu ne face… de râs, ci îi va face pe ceilalţi europeni să râdă cu subânţeles şi să se bucure de plasticitatea lucrărilor românului!

„Povestea mea şi a Open-Verein cu Florian Doru Crihana merge mai departe: Consiliul Europei a acceptat propunerea Reprezentanţei României pe lângă Consiliul Europei şi Open-Verein Germania de a găzdui o expoziţie Crihană în anul 2017. Patru săptămâni în Palais de l'Europe, Strasbourg. Mulţumiri din inimă doamnei Livia Rusu, Însărcinata cu afaceri a României pe lângă Consiliul Europei”, scrie Iolanda Bădiliţă, curatoarea viitoarei expoziţii şi preşedintă a organizaţiei neguvernamentale Open-Verein, sponsor al expoziţiei.

Într-un mesaj adresat sponsorului Open Verein, dar şi către artistul gălăţean, aceştia au fost informaţi deja că selecţia pentru expoziţiile „Arts Club” 2017 a avut loc: „şi suntem bucuroşi să vă anunţăm că artistul sponsorizat de dumneavoastră a fost selectat pentru o expoziţie într-una din zonele noastre expoziţionale din cadrul Consiliului Europei”. Sunt aşteptate în continuare preferinţele cu privire la datele şi la spaţiul de expunere. Fiecare expoziţie va dura patru săptămâni.

Din nou la Strasbourg!

Această serie de lucrări ale plasticianului nostru (el lucrează întotdeauna pe teme, în serii de cel puţin 30 de imagini) a fost expusă iniţial în noiembrie 2015, la Muzeul “Lieu d'Europe” din Strasbourg, tot în organizarea sponsorului de acum, organizaţia neguvernamentală Open Verein, din Germania, şi a Ambasadei României la Consiliul Europei, la vernisaj fiind prezent atunci chiar primarul oraşului.

Curatoarea expoziţiei este tot o gălăţeancă, chiar una specială: este corespondent de presă în afaceri europene. Gălăţeanul nostru, care a riscat anul trecut să expună în Franţa ameninţate de atentate,  îi declara în ianuarie, la Radio Europa Liberă, aceleiaşi Iolandei Bădiliţă, că, având grijă să nu jignească gratuit, nu se teme să-şi practice în continuare profesia… contondentă! Preşedintă a Open Verein este gălăţeanca noastră, vice-preşedinte este Nataliia Hylko. „Organizaţia noastră promovează o mai bună înţelegere şi cooperare între Europa de Vest şi de Est. Noi promovăm schimburile de bune practici (în domenii cum ar fi cultura, educaţia, democraţia, civism, economie, etc.).” – citim pe site-ul organizaţiei cu sediul în sud-vestul Germaniei, în Lahr, oraş din landul Baden-Wurttemberg.

Excelenţa presei, dar şi inginerească, se naşte şi la Galaţi

Iolanda Bădiliţă este una dintre cele mai vechi jurnaliste din oraşul nostru, unde a început ca redactor la Radio Alfa (dar lucrând şi la Camera de Comerţ şi Industrie din oraşul nostru), trecând apoi director la RadioImpact Brăila. A a câştigat în 2005 o bursă Fulbright-Humphrey oferită de Departamentul de Stat SUA specialiştilor aflaţi în structuri de conducere şi astfel a trebuit să plece din ţară. A absolvit apoi University of Maryland College Park, în SUA, cu un stagiu la sediul central din Washington D.C. şi unul la University of California Santa Cruz. În 2007 s-a mutat cu familia în Germania, la graniţa cu Franţa şi Elveţia, la 45 de minute de Strasbourg. Lucrează de opt ani pentru Radio Europa Liberă/ Radio Liberty din Germania, corespondent special la Consiliul Europei şi la Parlamentul European. Zilnic, a transmis interviuri cu înalţi reprezentanţi europeni! Unele interviuri păreau foarte greu de obţinut, aşa cum s-a întâmplat cu ambasadorul rus la Consiliul Europei, imediat după anexarea Crimeii de către Rusia, aflăm dintr-o discuţie pe care ziarista a avut-o nu demult cu jurnalistul gălăţean Bogdan Nistor. La Europa Liberă, ea a lucrat alături de jurnalişti din peste 150 de ţări de pe  patru continente…

Pictură de F. D. Crihană

Catedrala Notre Dame din Strasbourg, care are un singur turn, şi un alt simbol al locului - barza

Dacă Florian Crihană este „la bază” inginer navalist, şi Iolanda Bădiliţă este tot ingineră: a absolvit Facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi. A urmat şi Liceul Vasile Alecsandri.

Citit 1612 ori Ultima modificare Duminică, 31 Iulie 2016 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.