ÎPS Casian - 15 ani de arhierie la Dunărea de Jos

ÎPS Casian - 15 ani de arhierie la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 24 iulie 2009, în Anul Sfinţilor Capadocieni, creştinii de la Dunărea de Jos vor marca 15 ani de arhierie la Dunărea de Jos. 15 ani de când Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun păstoreşte peste un milion de creştini drept măritori din Galaţi şi Brăila.

Celor 15 ani fructuoşi se adaugă alţi cinci ani de când împreună - păstor şi păstoriţi - călătorim pe drumul învierii în Hristos, al restaurării vieţii materiale şi  spirituale din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos.

Timp de două decenii - primii cinci ani de după 1989 vegheaţi şi de Vlădica Antim Nica -  am parcurs momente de aleasă trăire creştinească, românească. Slujirea Arhiereului nostru s-a făcut simţită în toate sferele de activitate: liturgică, pastoral - misionară, culturală, socio-administrativă şi filatropică.

407 parohii în Galaţi şi Brăila

De la cele câteva zeci de biserici câte erau în eparhia noastră la sfârşitul anului 1989, astăzi există 407 parohii în care slujesc 450 de preoţi, 487 biserici şi capele, 10 aşezări monahale, faţă de niciuna în 1989, plus un schit, 24 de capele în unităţile bugetare, două policlinici medicale în regim de gratuitate, 33 de centre de asistenţă socială, aproximativ 120 de şantiere de restaurare, cuprinzând biserici,  aşezăminte sociale şi case parohiale.

Nu sunt de neglijat nici cele trei proiecte de asistenţă socială pentru copii şi bătrâni, în curs de derulare,  realizate în parteneriat local şi guvernamental. Desigur,  cifrele par seci, dacă nu ar avea învelişul luminos al Duhului Sfânt care S-a pogorât la Dunărea de Jos şi a dat mărturie despre veşnicie în atâtea şi atâtea duhovniceşti împrejurări.

Pelerinaje la malul Dunării

Prin grija Arhiereului locului, s-au adăugat istoriei bisericeşti naţionale şi universale pagini de istorie şi de autentică trăire spirituală. Reţinem aici doar câteva dintre manifestările misionare care au avut purtarea de grijă a Prea Sfinţitului Casian Crăciun şi care au contribuit la înflorirea înduhovnicitei Grădini de la Dunărea de Jos.

Începând cu providenţiala alegere, în 1992, a Sfântului Apostol Andrei - ca Patron Spiritual al municipiului Galaţi, devenit „Apostolul Românilor”,  continuând cu Aducerea la Galaţi a Moaştelor Apostolului nostru Andrei, apoi a Brâului Maicii Domnului. Momente de înaltă trăire creştinească s-au parcurs în anii din urmă cu ocazia nenumăratelor pelerinaje şi întâlniri cu Sfinţii Bisericii noastre: Sfântul Ioan Casian, Sfinţii Mucenici Dasie şi Emilian,  Sfântul Sofronie - Patriarhul Ierusalimului.

Din iniţiativa Arhiereului nostru au fost realizate diligenţele cu Episcopia Harcovului şi Bogoduhovului, pentru ca „pribeagul Patriarh Ecumenic - Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie - să revină în anii din urmă la Galaţi. Demersurile au fost încununate de frumoasa, istorica şi sfinţitoarea zi de 3 mai 2009, când Sfântul Atanasie Patelarie a fost trecut şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, printr-o manifestare organizată la Catedrala Episcopală din Galaţi, în prezenţa Prea Fericitului Patriarh Daniel.

Din 2008, un nou Sfânt a revenit acasă, Sfântul Rafail de la Agapia Veche, născut la Bursucani, căruia i se ridică în locurile natale binemeritat loc de rugăciune, la Schitul „Zimbru”.

Recunoaştere

Multe au fost momentele de binecuvântare ale Eparhiei Dunării de Jos în cei 15 ani de slujire Arhierească ai Înalt Prea Sfinţitului Casian; osteneli recunoscute prin recenta Hotărâre a Sfântului Sinod al BOR de ridicare a Eparhiei noastre la rangul de Arhiepiscopie. Hotărâre care  va culmina cu manifestările de înscăunare a Înalt Prea Sfinţitului Casian în scaunul de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pentru toate acestea, pentru cele prezente şi viitoare, ne rugăm ca pacea, liniştea  şi lumina să însoţească lucrarea pastoral misionară a Vrednicului nostru Păstor de suflete - Prea Sfinţitul Casian.

Îi dorim Arhiereului nostru, sănătate, bucurii şi împliniri depline în slujirea lui Dumnezeu şi a celor peste un milion de păstoriţi.

Întru mulţi ani, Prea Sfinţite Părinte Casian!

Citit 1242 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.