TIMP LIBER | Muzică, iubire şi atmosferă de Galaţi interbelic, la Teatrul Muzical ”N. Leonard”

TIMP LIBER | Muzică, iubire şi atmosferă de Galaţi interbelic, la Teatrul Muzical ”N. Leonard”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Iubitorii de muzică şi de atmosferă nostalgică se pot trezi în Galaţiul romantic de altădată doar păşind în sala Teatrului Muzical "N. Leonard", duminică, 9 octombrie, începând cu ora 19,00, pentru a se bucura de spectacolul "Amor cu parfum de altădată". Propunerea teatrului gălăţean pentru duminică seara ne aduce în primul rând muzică de inimă albastră, de la începutul veacului trecut, balet, un amestec de spectacol de revistă cu unul de teatru, pe fondul unor imagini "sepia": proiecţii cu imagini de altădată ale oraşului nostru. Directorul teatrului, Teodor Niţă, spunea, de altfel, că readucerea în faţa publicului a unor şlagăre de aur de altădată, ale celebrului cântăreţ de glorie interbelică Cristian Vasile, precum "Aprinde o ţigară", "Sărută-mă" şi, bineînţeles, obsesiva, nemuritoarea "Zaraza", pregătesc de fapt frumoasa aniversare a Teatrului Muzical, care împlineşte în acest an şase decenii de la înfiinţare. "Am primit cu interes propunerea regizorului Octavian Jighirgiu, care inspirat de aerul patriarhal al zonei istorice în care îşi are sediul instituţia noastră, a iniţiat un spectacol de revistă în care reconstituie, prin elemente specifice scenei, splendoarea unei epoci fascinante", declara, la premiera din primăvara aceasta, managerul teatrului. "Nu lipsesc momentele şi scenetele comice ale "amorului cu parfum de altădată", precum şi tablourile coregrafice semnate de colaboratorul nostru de suflet, Edy Stancu", sublinia atunci Teodor Niţă.

Un balans între teatrul de revistă şi cel dramatic

Sunt pregătiţi să interpreteze şlagărele îndrăgiţii noştri solişti Mariana Pisică, Cristina Vasopol şi Cristina Ionaşcu, Luminiţa Vologa, Anton Mihail şi Ionuţ Negrişanu, Valentin Vasopol şi Adrian Mărginean. Scenetele vor fi interpretate cu şarm de actorii Radu Horghidan, Paul Buţa, Isabela Oancea şi Viorica Mărăndici, Maria Miron, Mitică Belciugan. Va susţine muzical spectacolul orchestra de revistă, condusă de cunoscutul dirijor Nicolae Mantu. Evoluează, evident, şi baletul teatrului.

Ideea spectacolului îi aparţine regizorului ieşean Octavian Jighirgiu, cel care, recent, a montat, tot la Galaţi, un alt succes, musicalul "Sunetul muzicii". Regizor la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, şef al Catedrei de Arta Actorului la Universitatea de Arte "George Enescu", membru al Centrului de Cercetare Arta Teatrului, Jighirgiu este un actor şi regizor cu multe colaborări de succes cu teatre şi televiziuni din Capitală şi din ţară. Despre acest spectacol, Jighirgiu a declarat că a fost "o provocare" pentru el, fiind "un balans între teatrul de revistă şi cel dramatic".

"Viteza în care construim sau dărâmăm, luptăm sau ne resemnăm, iubim sau urâm, adică trăim, ne îndepărtează din ce în ce mai mult de plăcerea taclalei aşezate, de bucuria unei întâlniri directe între prieteni, de farmecul unei promenade în ţinuta de sărbătoare, de tihna admiratului naturii de pe o bancă. În acest “iureş spre nicăieri” avem şansa unor popasuri în care să ne reamintim de noi înşine. Ni le oferă arta. Un astfel de popas va propun prin spectacolul “Amor cu parfum de altă dată”. Păţaniile protagoniştilor, asezonate cu sonorităţi din perioada interbelică şi îmbrăcate în haine vintage, redeschid pentru un ceas şi jumătate o fereastră spre aroma trecutului", declară regizorul ieşean.

Preţul unui bilet la spectacolul de duminică este de 21,60 lei, respectiv, 10,80 lei.

Citit 2195 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.