Prea Fericitul Patriarh Daniel, la Lacu Sărat

Prea Fericitul Patriarh Daniel, la Lacu Sărat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, Marele Tămăduitor al sufletelor creştineşti - Sfântul Mucenic Pantelimon - a adunat în perimetrul mănăstirii din staţiunea brăileană Lacu Sărat mii de pelerini. După tradiţie, nu lipsea Arhiereul locului -Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, însoţit de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.

Şi-n această vară a fost oaspete mult aşteptat Prea Fericitul Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ospitalitatea a fost la ea acasă, Prea Fericitul nostru Patriarh Daniel fiind primit cu pâine şi sare, de maica stareţă Pantelimona; alesul oaspete le-a dăruit miilor de pelerini - care l-au întâmpinat cu plecăciune şi cu semnul Sfintei Cruci -  părinteşti îmbrăţisări şi binecuvântări patriarhale.

Între rugători se aflau localnici, oameni veniţi la tratament, dar şi mulţi pelerini; în special, familii tinere cu copii de mână, precum şi bunici care au dorit  să le arate nepoţilor - în spaţiul mănăstirii din Lacu Sărat - un model de sfinţenie şi milostivire,  pe Sfântul Pantelimon.

„Să-L rugăm de sănătate...”

Ce dor i-a adus pe mii de pelerini în frumoasa catedrală verde din Lacu Sărat, loc ce vine în prelungirea frumoasei biserici mănăstireşti?

„Am pornit înspre Mănăstirea Sfântul Pantelimon, împreună cu copilul şi soţul, ca să fim în comuniune cu Dumnezeu şi Sfinţii Săi, să-i rugăm de sănătate, ne-a spus tânăra mămică Andreea S., în vârstă de 29 de ani, din Galaţi. Am venit la Sfântul Pantelimon pentru că am avut ceva necazuri cu sănătatea celui mic. Îl rugăm pe milostivul Mucenic Pantelimon - care este Tămăduitor de suflet şi trup - să aibă grijă şi de copilul nostru. Să-i dea lumină şi sănătate pe drumul vieţii, pentru că sănătatea este cel mai mare dar al unui om”. Cel mic, Nicolae, ne-a confirmat că a venit la „Doamne, Doamne ca să-i dea sănătate!”... 

Mulţi pelerini aflaţi ieri în aşezarea Lacu Sărat  erau din comunele şi cătunele judeţului vecin Brăila, creştini care nu concep să lipsească de la sărbătoarea lor din 27 iulie.

„Nu cer comori pământeşti”

„Mi-am dorit să fiu la acest hram, pentru că am auzit că va veni şi Prea Fericitul Patriarh Daniel, care ne aduce binecuvântarea lui Dumnezeu, alături de Arhiereul nostru -  Prea Sfinţitul Casian, ne-a spus doamna Viorica Petrescu, din Brăila. Am citit Acatistul Sfântului Pantelimon şi m-a marcat viaţa lui; acest fapt mi-a trezit dorul de mănăstire şi am zis că trebuie să fiu la sărbătoarea de hram în semn de cinste pe care o aduc Sfântului”.

„E sărăcie multă, dar eu nu merg la Dumnezeu să-i cer comori pământeşti, nu-i cer câştiguri la loto, eu vin şi mă rog Sfântului Pantelimon să intermedieze la Dumnezeu ca să fim sănătoşi. Sănătatea este cea mai mare avere a creştinului şi ea vine din credinţa adevărată...” 

Binecuvântarea Patriarhului

Lângă multele daruri pe care le-au primit creştinii la rugăciunea de la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon”  s-a adăugat mângâietorul cuvânt al Patriarhului nostru. Prea Fericitul Părinte Daniel a vorbit despre viaţa şi faptele luminoase ale Sfântului Pantelimon, mare Tămăduitor al sufletelor noastre, care - în copilărie - a primit credinţa în Hristos de  la mama sa, iar în  tinereţe - de la preotul Ermolae.

„Viaţa Sfântului Pantelimon este o paradigmă pentru tinerii care primesc credinţa de la părinţii după trup - de regulă - de la mamă, şi de la părintele spiritual, preotul duhovnic, slujitorul care contribuie decisiv la formarea tinerilor şi la creşterea lor duhovnicească în credinţă”.

În contextul sărbătorii, Prea Fericit Patriarh Daniel a subliniat importanţa pe care o au părinţii - trupeşti şi spirituali - în transmiterea credinţei către copii şi tineri. Şi dacă atâtea mame - precum cea a Sfântului Pantelimon, în vremurile grele ale persecuţiilor din primele veacuri creştine - nu puteau concepe să-şi crească copiii fără Dumnezeu, cu atât mai mult astăzi, în condiţii de libertate a manifestării credinţei.

„Părinţii naturali ne dau naşterea după trup, în schimb, cei spirituali ne dau naşterea în Duh, naşterea în veşnicia lui Dumnezeu. Transmiterea credinţei e cel mai mare dar, este darul legăturii noastre veşnice cu Dumnezeu cel Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane...”

Citit 696 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.