"Out of Romania", de Victor Cilincă | Scriitor gălăţean, publicat într-o revistă cu prestigiu

"Out of Romania", de Victor Cilincă | Scriitor gălăţean, publicat într-o revistă cu prestigiu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Scriitorul gălăţean Victor Cilincă publică, în ediţia din septembrie a revistei Contrapunct, o proză scurtă intitulată „Out of Romania”. Meşteşugit, scris cu un umor pe care autorul îl cultivă adesea în scris, textul e dintre cele pe care e musai să le citeşti de mai multe ori. Nu pentru că ar fi el greu de parcurs! Dimpotrivă, este savuros şi tocmai de aceea vei vrea să-l mai citeşti o dată, ca să te bucuri de umor, apoi încă o dată ca să urmăreşti ideile şi, în cele din urmă, cel puţin încă o dată, doar pentru că mai vrei să vezi societatea, goală în tot cinismul ei, aşa cum este ea înfăţişată prin lentila pe care i-a suprapus-o Victor Cilincă.

Protagonistul povestirii este Matei, care se internează într-un sanatoriu în anul 1985 (sau 1987?) pentru că nevesti-sii i se părea anormal că acesta vedea domnitori, demnitari, ba chiar şi haiduci. Va rămâne acolo, dar va fi şi eliberat, cu toate că, aşa cum frumos spune un paznic de sanatoriu care uda nişte flori din plastic prăfuite, Matei era legumă. Dovada: „De dincolo se auzi însă zgomotul unui corp care se aruncă brusc sub un pat, fără să verifice măcar mai înainte, dacă oala de noapte mai era cumva acolo…” . Din sanatoriu, Matei se întoarce acasă. Dar oare ce-i real şi ce nu? Plină-i lumea asta de nebuni!

Proza scurtă semnată de Victor Cilincă apare, în revistă, alături de texte alese ale unor nume mari ale literaturii contemporane. Spre exemplu, alături de poeziile lui Gheorghe Grigurcu, unul dintre cei mai importanţi critici şi creatori literari contemporani.

Contrapunct se publică încă din 1990, iar de istoria ei se leagă multe nume mari ale literaturii contemporane, printre care Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăeş, Florin Iaru şi Alexandra Babeţi.

Revista literară "Contrapunct" poate fi citită şi online: www.contrapunctpress.ro

Citit 1498 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.