Ce şanse au tinerii talentaţi în Galaţi? Drumul spre urechile fanilor trece prin București

Ce şanse au tinerii talentaţi în Galaţi? Drumul spre urechile fanilor trece prin București
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă întrebăm orice tânăr “Cum merg lucrurile în Galaţi?”, în orice domeniu, va răspunde dezamăgit: “Greu!”. Şi, cel mai probabil, se va plânge de ceea ce îi afectează pe tineri în ziua de azi: că nu le sunt sprijinite visele, că nu sunt ajutaţi să evolueze, ba, mai mult, că sistemul, încă nepus la punct, îi încurcă mai mult decât să le ofere şanse de reuşită.

Indiferent de drumul pe care încearcă să o apuce, obstacolele îi împiedică pe cei fără experienţă să-şi urmeze visul şi, de aceea, cei mai mulţi aleg să părăsească oraşul sau, mai rău, ţara, cu speranţa într-un loc mai bun, care să le garanteze că, dacă muncesc, vor reuşi.

Dorinţa de a transformă un hobby în ceva mai mult

Lorin (aka Sprizzy - 24 ani) şi Adrian (aka Profu’ - 20 ani) sunt doi fraţi tineri, care şi-au găsit în muzică un refugiu. S-au apucat de rap acum ceva timp, la început aşternând simple cuvinte pe o foaie, rostite pe un instrumental. Amândoi fac şi altceva în viaţa reală, însă ar dori să îşi vadă visul cu ochii: să devină cântăreţi de rap. Fără să fie nevoiţi să plece din oraş pentru asta! “De mic mă pasiona poezia şi scriam cu orice ocazie. Într-o zi, l-am găsit pe frate-meu scriind pe un instrumental, am zis că e o prostie pe moment şi că doar oamenii cu bani ajung să facă muzică, dar, pe ascuns, am început să scriu şi eu. Şi am tot scris, la un moment dat ne-am arătat unul altuia versurile şi am început colaborarea pe drumul ăsta", povesteşte Lorin Sârghi, student în anul III la Facultatea de Litere. Motivaţi mereu de dorinţa ca semnătura să le ajungă, într-o bună zi, un autograf, tinerii au încercat să se facă remarcaţi. Au fost mulţi ani de muncă, au fost şi dezamăgiri şi momente grele majoritatea - spun ei - din cauza impedimentelor create de oraş. “Au fost momente în care am vrut să mă las. Munceam mult şi orice piesă scoteam, pur şi simplu nu avea parte de ascultători, pentru că îmi era greu să îmi promovez munca, să mă fac cunoscut, la mine acasă, în Galaţi. La primele ieşiri pe scenă, lumea ne-a privit cu rezerve, muzica noastră parcă nu prindea, pur şi simplu simţeam că nu puteam trece de un anumit prag… Cum în oraşul nostru nu există nicio mişcare prin care tinerii să fie încurajaţi să-şi promoveze pasiunile şi talentele, ajunsesem să simt că muncesc degeaba. Noroc că Adrian e în Bucureşti, student la Facultatea de Administrare şi Afaceri-Marketing şi vede altfel lucrurile. Ne-am dezvoltat pe plan naţional. În Galaţi, după ani de zile, chiar dacă am crescut, muzica noastră are acelaşi număr de fani ca la început”, explică Lorin.

Galaţiul şi alte oraşe 

Adrian ne-a explicat şi care sunt, în opinia lui, diferenţele dintre Galaţi şi Capitală, trăite pe pielea lui. “În Galaţi, e aproape imposibil să te gândeşti la succes pe plan artistic. A devenit un oraş fără posibilităţi în sfera asta, mort pentru artişti, motiv pentru care tot mai mulţi colegi de breaslă preferă să plece în București, începând, practic, totul de la zero. Capitala e un oraş mare, iar oportunităţile sunt pe măsură, dar şi nivelul la care trebuie să performezi e mult mai ridicat. Când am plecat de acasă, aveam numai gânduri bune, eram optimist. Ajuns aici, s-au schimbat multe: e greu, sunt mulţi “rechini”, ai nevoie de mulţi bani şi toate astea te pot măcina psihic. Totuşi, cu perseverenţă şi cu muncă multă, poţi reuşi”, a declarant Adrian Sârghi.

Cum se va schimbă oraşul nostru şi cum îşi va susţine tinerii, pe viitor, rămâne de văzut. Până atunci, celor ambiţioşi, care doresc să îşi vadă visul cu ochii, nu le rămâne decât să îşi caute norocul prin alte oraşe sau în alte ţări.

Citit 4402 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2016 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.