PREMIILE Festivalului de Comedie 2016 | Două trofee pentru ”cel mai bun spectacol” (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

PREMIILE Festivalului de Comedie 2016 | Două trofee pentru ”cel mai bun spectacol” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ieri-seară, pe scena Teatrului Dramatic "Fani Tardini", au fost anunţate premiile celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie, după opt zile de teatru pe pâine:

Premiul pentru cel mai bun spectacol s-a acordat ex-aequo pentru montarea "Aveţi ceva de declarat?", după "Puricele în ureche", de  Georges Feydeau - Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău (foto - cu actorul Ghenadie Gâlcă), în regia lui Petru Hadârcă (cu un ritm cuceritor şi umor clasic, de situaţie, replică şi demonstraţii de actorie), precum şi tulburătorului spectacolul "Iluzii", de Ivan Vîrîpaev - Godot Café Teatru Bucureşti, regia Andreea Vulpe (montare de o delicateţe cuceritoare şi de mare firesc al interpretării).

Premiul Special al Juriului a fost acordat piesei "Maró", de Csaba Székely, al trupei Yorick Studio Târgu-Mureş, regia Andi Gherghe (jucat cu energie şi prospeţime, pe un text curajos şi polemic).

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină i-a revenit Lilianei Pană, pentru rolul principal Sonia (jucat cehovian, dar în ritm hollywoodian), din spectacolul "Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike", de Cristopher Durang, montată la Teatrul Mic Bucureşti, în regia lui Horia Suru.

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină a mers, bineînţeles, la Gheorghe Visu (nu numai că a condus cu delicateţe, dar a şi antrenat jocul celorlalţi actori), pentru rolul Vania, din acelaşi spectacol de la Teatrul Mic.

Premiul pentru rol secundar feminin a fost primit de Bianca Popescu, pentru rolul ingenuei Nina, din acelaşi spectacol al Teatrului Mic.

Premiul pentru rol secundar masculin a fost câştigat de Ghenadie Gâlcă, artist emerit, pentru rolul Camille (actorul joacă jumătate din piesă... fără consoane), din spectacolul "Aveţi ceva de declarat?", după "Puricele în ureche", de Georges Feydeau, al Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău, în regia maestrului Petru Hadârcă.

Premiul "Mihai Mihail" le-a fost acordat actorilor Petre Ancuţa, Florin Călbăjos şi Emilian Mârnea, care au cântat în mişcare, la clape (pian, acordeon), vioară (de pildă, un superb „Eine kleine nachtmusik”) sau... drâmbă, sau au dansat şi au improvizat comic, în spectacolul "Act Orchestra - creaţie colectivă", producţie a Centrului de Creaţie şi Cercetare Teatrală "Ion Sava", în cadrul programului 9G, la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale", Bucureşti, în regia lui Horia Suru.

Premiul pentru decoruri (un decor masiv, spectaculos) a fost primit de israelianul Paul Salzberger, pentru spectacolul "Omul din La Mancha", musical de Dale Wasserman, montat la Teatrul "Regina Maria" din Oradea, al regizorului György Korcsmáros din Ungaria.

Premiul pentru costume a mers la Amalia Judea, pentru veşmintele stilizate din acelaşi spectacol orădean.

Premiul Publicului, pentru care spectatorii au completat câte o fişă la ieşire, după fiecare spectacol, a fost câştigat nu de una, ci de două producţii. Adică, "Nuntă cu navetişti", după texte de Ion Băieşu, cu Teatrul de Vest din Reşiţa, în regia lui Dan Mirea, care a şi jucat rolul lui Costel (vă mai amintiţi "Tanţa şi Costel?"), improvizând convingător în funcţie de public, chiar şi atunci când unei spectatoare i-a sunat telefonul mobil, şi musicalul "Omul din La Macha", cu o extraordinară desfăşurare de forţe (de la sute de kilometri, au venit 22 de actori, care au cântat ca la operă, cu glasuri dăruite, precum şi o orchestră din cinci instrumentişti, condusă de dirijor… sus, la baconul teatrului, totul fiind live!), spectacol al Teatrului "Regina Maria" din Oradea.

Să precizăm şi faptul că Teatrul Dramatic „Fani Tardini” nu a avut niciun spectacol de comedie în concursul de anul acesta.

Juriul a fost format din: criticul de teatru Doina Pap, Gabriela Lupu, cronicar de teatru şi jurnalist cultural, regizorul Radu Dinulescu, actorul şi profesorul Radu Gabriel, scenografa Vioara Bara, scriitorul şi actorul Cornel (Mimi) Brănescu şi prof. Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii "V. A. Urechia", consilier în cadrul Comisiei de Cultură a Consiliului Local.

* În continuarea serii, publicul gălăţean a avut şansa de a se întâlni cu doi monştri sacri ai scenei româneşti, actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, într-un recital din repertoriul Tearului Naţional "I. L. Caragiale", sub titlul "Caramitru - Mălăele, câte-n lună şi-n stele".

În foto 1 - Act Orchestra București, foto 2 - Godot Café Teatru București, foto 3 - Teatru de Vest Reșița, foto 4 - Teatrul din Chișinău, foto 5 - Teatrul din Oradea, foto 6 - Teatrul din Oradea, foto 7 - Teatrul din Oradea, foto 8 - Teatrul din Oradea Orchestra, foto 9 - Teatrul Mic din București, foto 10 - Teatrul Mic din București, foto 11 - Teatrul Mic din București, foto 12 - Teatrul Mic din București, foto 13 - Teatrul Mic din București, foto 14 - Teatrul Național din Chișinău și foto 15 - Yorik Studio Târgu-Mureș

Citit 8149 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.