Anul acesta, Postul Sfintei Mării începe vineri - 31 iulie - şi va dura până pe 15 august, dată la care creştinătatea cinsteşte Adormirea Maicii Domnului. Este o perioadă pe care un adevărat creştin trebuie să o parcurgă cu convingerea că rugăciunea, gândul şi faptele bune sunt cale lină înspre mântuire. „Sântămăria Mare”, cum i se spune în popor, este timp prielnic abstinenţei de la alimentele bazate pe proteine animale şi se împleteşte cu rugăciunea intensă, susţinută prin fapte de milostenie pentru semenii noştri.
Cum ne pregătim?
Încă din zilele din urmă, creştinele care postesc au făcut pregătirile pentru cele două săptămâni de post. În perioada premergătoare marelui praznic împărătesc, credincioasele fac curăţenie în gospodărie pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare a creştinătăţii - Adormirea Maicii Domnului.
În aceste două săptămâni de rugăciune trebuie să postim în mod deosebit de la gândurile şi faptele rele, cele care nu vin din iubirea de Dumnezeu şi de semeni. În parohiile noastre este o activitate susţinută de rugăciune, activităţile duhovniceşti se prelungesc de cele filantropice, pentru că Liturghia face casă bună cu slujirea aproapelui. Cei care postesc şi trăiesc viaţa în Hristos sunt aşteptaţi de duhovnici să se mărturisească pentru ca apoi să primească Sfânta Taină a Împărtăşaniei.
„Al doilea Paşti”
Sunt scutiţi de post copiii bolnavi şi bătrânii suferinzi, în general, toţi cei care sunt neputincioşi. În această perioadă nu se fac nunţi, nici alte activităţi zgomotoase; la greci, de exemplu, Postul Adormicii Maicii Domnului este considerat „al doilea Paşti”.
Să urmăm îndemnul Bisericii noastre Dreptmăritoare şi să încercăm să ne hrănim nu numai cu pâine, cât mai ales cu Cuvântul lui Dumnezeu.