Fără credinţă, creştinul este un om sărac

Fără credinţă, creştinul este un om sărac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Hramul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Pantelimon” de la Lacu Sărat a adunat într-o Catedrală vie mulţi pelerini ajunşi în arhicunoscuta staţiune brăileană din toate colţurile ţării. Unii dintre creştini au venit la rugăciune pentru că se aflau la tratament. Alţii, „cu foame şi sete de Dumnezeu”, dintr-un dor nestins de Atotputernicul Dumnezeu, au cerut  leac pentru suflet şi trup la  Marele Tămăduitor Pantelimon.

După tradiţie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian Crăciun. Mulţi pelerini ne-au mărturisit că au venit la rugăciune, pentru frumuseţea slujbei, dar şi pentru că  vor primi binecuvântări patriarhale de la Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Noi suntem din Piatra Neamţ şi am venit cu copiii în staţiune, ne-a spus doamna Niculina Covăsan, în vârstă de 29 de ani. Este arhicunoscut că, în nordul Moldovei, viaţa duhovnicească este vie. Eu şi fraţii mei, de mici, am primit de la părinţi, de la mama mai ales, povaţă să nu-l uităm pe Dumnezeu. Am doi copii mici, unul de şase, unul de opt ani, şi încerc şi eu să fac acelaşi lucru. Să nu-L uite pe Dumnezeu şi pe Maica Domnului, pe Sfinţii Bisericii noastre, fiindcă fără credinţă, creştinul este un om sărac...”

Aşteptat de gazdă - Prea Fericitul Patriarh Daniel s-a rugat pentru creştini, pentru Biserica văzută şi nevăzută, a intermediat la Dumnezeu şi Sfinţi rugăciunea pentru pacea şi sănătatea noastră. A dat, mai ales, sfat părintesc pelerinilor prezenţi, aducând în atenţie exemplul mamei Sfântului Mucenic Pantelimon, care încă de mic a fost îndrumat către viaţa în Hristos.

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel le-a îndemnat pe creştinele noastre să nu-şi uite menirea pe care Dumnezeu le-a dat-o: aceea de a da viaţă, de a da celor din jur, cu smerenie,  harul mângâierii şi al bucuriei. De a nu uita, ca dincolo de greutăţile zilnice care dau năvală în viaţa românului, există frumuseţea lui Dumnezeu, nu acea frumuseţea exterioară, ci frumuseţea interioară care vine din multa rugăciune, din credinţa curată, din marea dragoste de Dumnezeu şi de semeni, pe care mama creştină trebuie să o dobândească, asemeni Maicii Domnului.

Pentru că, nu-i aşa?, Maica lui Dumnezeu a ştiut, mai întâi, a uni omenescul şi dumnezeiescul în fiinţa sa, într-un chip desăvârşit, aducâd omenirii în dar pe Fiul lui Dumnezeu - Cuvântul. Spunem, în cântările noastre bisericeşti, că Maica Domnului - „Născătoarea de Dumnezeu” - este „Uşă cerească”, este „Biserică a lui Dumnezeu”, este „Uşa mântuirii” întregii umanităţi.

„Maica Domnului păstra în inima ei toate cuvintele Fiului lui Dumnezeu”, ne spune Evanghelistul Luca. Şi precum Maica Domnului şi-a asumat menirea în această lume de a fi călăuzitoarea noastră, a creştinilor, precum maicile atâtor sfinţi ai Bisericii noastre au păstrat nealterat şi au transmis fiilor lor  Cuvântul lui Dumnezeu, tot la fel trebuie să facă şi românca, ne-a îndemnat Prea Fericitul Părinte Daniel.

„Dacă în condiţii grele, de prigoană  pentru creştini, mamele îşi îndemnau copiii să-L urmeze pe Hristos, cu atât mai mult astăzi, în condiţii de libertate, creştinele trebuie să ridice copiii şi tinerii la frumuseţea cerească...”  

Şi, dacă dă viaţă, creştina are datoria să nu uite să-şi crească urmaşii, nu numai fizic, mai ales, duhovniceşte. Fiindcă mama, doar mama creştină, are nu numai o complicitate cu continuitatea vieţii, ci şi cu tradiţia creştină, cu viaţa Bisericii. Astfel încât să spună străinii şi astăzi, admirativ, desigur: „Ce mame au creştinii!”

Donaţii de la Patriarh pentru Mănăstirea „Sf.Pantelimon”

La sărbătoarea Mănăstirii „Sf. Pantelimon” din Lacu Sărat, Prea Fericitul Patriarh Daniel a donat locaşului de rugăciune o Sfântă Cruce, pentru ca „părintele Doru Sima să aibă cu ce binecuvânta pelerinii”, plus un Liturghier tipărit în 2007 - în Anul Sfintei Liturghii.

Pentru biblioteca tinerei aşezări monahale, Întâistătătorul Bisericii noastre a donat trei volume din „Studia Basiliana”, studii ale operei Sfântului Vasile cel Mare, realizate în acest an, când se împlinesc 1630 de ani de la trecerea la cele veşnice a Marelui Vasile, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Tot la acest hram, maica stareţă Pantelimona a primit rangul de iconom stavrofor, iar pelerinii pe lângă rugăciune, binecuvântări arhiereşti, au primit iconiţe cu chipul Sfântului Mucenic Pantelimon.   

Citit 561 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.