OMAGIU Hortensiei Papadat Bengescu - 140 ani de la naştere

OMAGIU Hortensiei Papadat Bengescu - 140 ani de la naştere
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea gălăţencei supranumită şi “Marea Europeană”, o romancieră de o importanţă covârşitoare în literatura română, Hortensia Papadat-Bengescu (8 decembrie 1876, Iveşti – 5 martie 1955, Bucureşti) va fi omagiată, la casa memorială din comuna Iveşti, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie „Paul Păltănea”, mâine, de la ora 11,00, în prezenţa a numeroşi oameni de cultură, scriitori, profesori şi simpli iubitori de literatură.

Printre întemeietorii prozei noastre psihologice, interzisă în perioada comunistă, susţinută în perioada interbelică, chiar de marele critic Eugen Lovinescu, autoare a unor romane extraordinare, precum „Concert din muzică de Bach” (o lectură mereu vie, actuală!), nuvelistă apreciată în perioada interbelică, romanciera – o profesie grea şi extrem de rară printre femei! – a contribuit în mare măsură la sincronizarea romanului românesc cu acela european, de unde şi onoranta poreclă.

Evenimentul a fost pregătit de Muzeul de Istorie, în parteneriat cu Primăria Iveşti, cu Consiliul Local Iveşti şi Societatea Scriitorilor „Costache Negri” Galaţi.

Citit 1850 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.