Încă un eveniment uimitor al UAP Galaţi! SALONUL DE IARNĂ - artă plastică extra, pentru toţi

Încă un eveniment uimitor al UAP Galaţi! SALONUL DE IARNĂ - artă plastică extra, pentru toţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Covor (mochetă) roşu, şnururi de catifea roşie între picioruşe cromate, lumini aliniate cu laserul ca să susţină excelent o selecţie extraordinară, variată şi, desigur, muncită, de lucrări de artă, aceasta a fost atmosfera la deschiderea, cu lumea de pe lume, a Salonului de iarnă al plasticienilor gălăţeni, de luni, 12 decembrie, în Galeria de Artă “Nicolae Mantu”! Criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş observa în deschiderea evenimentului că lucrările expuse “nu se aliniază clişeelor cunoscute” şi remarca „prezenţa mai semnificativă a figurii umane”, de pildă portretul de băiat realizat de Gheorghe Miron, şi cel pictat de Cornel Corcăcel, uimitoare portrete ce „merită o atenţie deosebită”, ca şi “originala” ofertă de portrete a Gabrielei Georgescu. Raul Popa este şi el remarcat. Teodor Vişan i-a prins în pânza sa pe doi venerabili fii ai Boholţului, un învăţător şi un dascăl care, avea să afle chiar la vernisaj, de la boholţeanul Mecena Vasile Joanta, tocmai se stinseseră. Semnează şi autori din zona pop a plasticii, artişti în artă decorativă, unii cu abordări mai rare: am remarcat linogravura (a fost prezentată chiar matriţa) Lilianei Tofan. Sculptura şi ea bine reprezentată - un absolut uimitor ansamblu sculptural, un grup de mici oameni din fier, într-un urcuş suspendat, creaţie a sculptorului Adian Vădeanu. Cu metaforă excelentă, mica lucrare în metal a lui Denis Brânzei. Diafanul cristalului, la Relu Angheluţă.

Păcătuiesc schilodind lista numelor celor expuşi, de la atmosfera sfumato la Vasile Neagu, la designul vestimentar creat de Ioana David, sau sculptura lui Sergiu Dumitrescu, de la acuarelă, la caricatură de mare plasticitate.

Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală, care a promis că muzeul se va implica în continuare în promovarea artiştilor gălăţeni, observa că la Galerie s-a deschis „un festin al artei, o sărbătoare, o nebunie, ceva ce nu se poate imagina”, arătând şi câtă lume a ţinut să fie prezentă, în sala neîncăpătoare. El observa şi modestia celor care „şi-au dat sufletul” ca să iasă atât de bine ultimele trei ediţii, şi care stăteau însă, cu modestie, în public.

Preşedintele filialei UAP, David Sava, a oferit „omagiu unei persoane deosebite”, dr. Paul Ichim, chirurgul, artistului fotograf dr. Gingăraşu şi lui  Cătălin Enică, director general al sucursalei unei cunoscute bănci.

Şi, după cum observa Mariana Cocoş, a fost „cu adevărat o provocare”: primul an când filiala izbuteşte să deschidă patru saloane proprii pe an. Şi încă remarcabile, în creştere! Ca şi cererea iubitorilor de artă - un lucru sănătos pentru Cultură!

Citit 2285 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2016 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.