Concert baroc de Crăciun, cu Stradivarius | Maestrul Tomescu şi o incursiune fascinantă în ascunse insule muzicale

Concert baroc de Crăciun, cu Stradivarius | Maestrul Tomescu şi o incursiune fascinantă în ascunse insule muzicale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nu numai de un extraordinar concert, ci şi o lecţie de muzică în tradiţia unui Bernstein sau Iosif Sava, au încântat o sală plină cu gălăţeni de toate vârstele, duminică seara, pe 18 decembrie, la Teatrul Muzical „Nae Leonard”. Tradiţionalul Concert de Crăciun l-a avut invitat special pe strălucitorul violonist Alexandru Tomescu. O producţie a Casei de Cultură a Studenţilor (CCS), în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos”, Teatrul Muzical şi Liga Studenţilor din Galaţi.

Solistul de 40 de ani a susţinut deja peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări de pe mai multe continente, din Franţa şi până în Japonia, pe scene fastuoase, precum Carnegie Hall din New York, în catedrale, în faţa unor ruine care trebuie salvate sau într-o staţie de metrou din Bucureşti,  dovedind că şi sunetele clasice pot emoţiona orice inimă. Duminică, solistul, legat de Galaţi şi prin dascălul său, maestrul Ştefan Gheorghiu, a cântat, în pauze prezentând, ca într-o enciclopedie, pagini de istorie a muzicii, întâmplări din viaţa unor solişti sau compozitori celebri, explicând cu binişorul şi noţiuni de şcoală muzicală, vorbind pe înţelesul oricui. Alexandru Tomescu a primit de statul român privilegiu ca, „pentru  măiestria lui”, să cânte (singurul din ţară!) pe o vioară creată la 1702 -  Stradivarius Elde-Voicu (căci i-a aparţinut marelui violonist Ion Voicu). Violonistul a avut curajul să nu „atace” acum piese foarte cunoscute şi populare, bombonele de Crăciun, ci adevărate insule muzicale puţin explorate. El a început şi a terminat cu Bach, ne-a oferit Enescu, Paganini şi alţi mari compozitori, încheind, după câteva bisări, cu „Balada” lui Porumbescu.

După spectacol, a fost coadă lungă la fotografii, răspunsuri şi autografe pe dublul album, realizat în Germania, „Alexandru Tomescu – Stradivarius – Bach to basisc”, cu sonate şi partite. Artistul chiar a îngenuncheat în faţa lui copil, pentru a-i acorda şi acestuia autograful de la om la… omuleţ.

Seara fusese deschisă de Dinu Gîndu, fost preşedinte al Ligii Studenţilor din Galaţi (LSG), prieten mai vechi al artistului invitat. Liga a oferit o diplomă de excelenţă jurnalistului Marius Grama, implicat în campanii umanitare: colecte, promovări pe tv şi facebook, ultima fiind pentru susţinerea tinerei Elena Chirnoagă.

Citit 1217 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2016 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.