Weekend la Dramatic | Tragi-comicul emigrării

Weekend la Dramatic | Tragi-comicul emigrării
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi, 20 ianuarie, Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, de la 18,00 se va juca spectacolul „Trilogia belgrădeană”, de Biljana Sbrljanovic, dramaturg jucat în peste 50 de ţări.

Premiată, printre altele, cu prestigiosul Ernst Toller Peize. A scris şi scenarii pentru seriale de televiziune. Spectacolul, pe o temă contemporană, cea a violenţei în societate (piesa a fost scrisă în 1997), este regizată cu multă forţă de Erwin Simsensohn, regizor la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” şi Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti. Piesa este foarte jucată în lume.

„Fericirea noastră nu e aici” – este o frază-cheie. Trei poveşti de viaţă ale unor tineri belgrădeni emigranţi, alungaţi de războiul din Serbia la Praga, Sidney şi Los Angeles. „Pe un ton comic sau dramatic, piesa prezintă provocările şi dificultăţile cu care tinerii se confruntă în încercarea de a se integra în ţările de adopţie” – scrie în prezentarea spectacolului.

Distribuţia este numeroasă şi plină de vervă: Cristian Gheorghe, Adrian Ştefan, Elena Ghinea, Flavia Călin, Oana Preda Gheorghe, Florin Toma,  Elena Anghel, Vlad Ajder, Ciprian Braşoveanu, Oana Mogoş, Vlad Volf, Tamara Manea (la vioară), Ionuţ Donose (la acordeon).

Mâine,  21 ianuarie,  de la 18,00, în Sala Mare: spectacolul „Peţitoarele”, de Avksentii Tzagareli, în regia lui Ion Sapdaru, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi - un regizor-marcă înregistrată care garantează un spectacol condus ca o maşină de curse pe un traseu dificil – râs şi surprize, fără pauză!

În 2013, la Festivalului Naţional de Comedie gălăţean, spectacolul smulgea toate premiile importante: Marele Premiu al festivalului pentru montare, Cel mai bun actor în rol principal (Cristi Gheorghe) şi Cea mai bună actriţă în rol principal (Petronela Buda – înlocuită sâmbătă, din motive medicale, cu Mihaela Lecca). Jucat apoi cu succes şi pe scena Festivalului Internaţional „Melpomena Travia” de la Herson – Ucraina.

Dramaturgul este un gruzin foarte jucat pe la 1900 în Europa, autor de comedii de moravuri. Jucată în stil Commedia dell'arte (la care se pretează textul, tradus de regizor şi adaptat, prin numele personajelor, chiar la lumea Italiei renascentiste), cu gaguri şi un ritm infernal, vedem povestea bătăliei dintre peţitoare pentru o căsătorie din interes a unui nobil scăpătat şi beţiv. 

Joacă cu vervă actori apreciaţi: Mihaela Lecca-Gorea, Oana Preda Gheorghe, Cristian Gheorghe, Ciprian Braşoveanu, Carmen Albu, Aureliu Batca, Lucian Pînzaru, Cristina Uja, Florin Toma, Svetlana Friptu, Elena Ghinea, Vlad Ajder.        

Citit 1544 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2017 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.