Sala Rondă a devenit Sala "Sergiu Dumitrescu"

Sala Rondă a devenit Sala "Sergiu Dumitrescu"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O candelă a luminat la vernisajul expoziţiei de fotografie "In Memoriam - Sergiu Dumitrescu", vernisată pe 1 februarie, la un an de la moartea managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos (CCDJ).

Pe plasticianul Sergiu Dumitrescu (23.12.1954 - 1.02.2016), plastician, profesor, director al CCDJ şi al Direcţiei pentru Cultură, colegii, partenerii şi prietenii l-au omagiat şi evocat la vernisajul expoziţiei de fotografie, în Sala Rondă a Centrului, devenită acum Sala "Sergiu Dumitrescu". Arhiepiscopul, preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) - instituţia care patronează Centrul, directorii şi personalul de la Muzeul de Artă Vizuală, cel al Culturii şi Spiritualităţii Creştine şi cel de Istorie, reprezentanţi ai Bibliotecii „V. A. Urechia” şi Direcţiei de Cultură, oameni de cultură, cunoscuţi clerici au umplut sala.

Artistul fotograf Nicolae Sburlan a expus zeci de fotografii, surprinse în ani şi ani, la evenimente create şi conduse de managerul dispărut, chiar şi poze de tinereţe. "Galaţiul este mai sărac în cultură" după plecarea artistului, a spus, înainte de a dezveli plăcuţa, preşedintele CJ, Costel Fotea. Printre alţi vorbitori, ultimul, îmbelşugat în sensuri, ni s-a adresat arhiepiscopul, Î.P.S. Casian. Prelatul nu îl aşază pe cel evocat „în categoria celor dispăruţi”, ci a celor veşnic prezenţi prin lucrarea lor serioasă. L-a evocat pe artistul dăruit cu har: „prima noastră convorbire a fost pe tema icoanei”. Arhiepiscopul, cu doctorat în domeniu, a adăugat: Dumitrescu „a şi stat cândva pe malul Dunării - nu ştiu un om mai profund ancorat în creştinismul românesc de la Dunărea de Jos, un alt intelectual şi creştin, care, fără ezitare, să-şi fi manifestat o credinţă pură, sinceră”, era „foarte preocupat de locurile serioase şi profunde”. „Iar biserică îi este Centrul Cultural”, denumit ca şi eparhia.

Artistul, care a expus şi pe alte continente, a organizat CCDJ ca pe unul „dintre cele mai dinamice” poluri culturale, cu deschidere internaţională.

Nicu Sburlan a evocat latura veselă a artistului, povestind una dintre farsele pe care acesta le-a făcut-o. În final, superbele şansonete, cântate, precum la un pian, la acordeon, de profesoara Viorica State, de la Şcoala de Artă a CCDJ, au fost potrivite cu pasiunea pentru muzică a celui evocat, Dumitrescu fiind iniţiatorul unor festivaluri şi evenimente muzicale naţionale şi internaţionale de marcă.        

Citit 1778 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2017 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.