Primul album de artă al unui caricaturist

Primul album de artă al unui caricaturist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Florian Doru Crihană şi „Idile satirice” *

Caricaturistul gălăţean Florian Doru Crihană şi-a lansat la sfârşitul lunii trecute, în Luxemburg, la Muzeul din Vianden, un album de artă - „Idile satirice”, scos  în Germania,  în condiţii grafice deosebite, la Editura de Artă Kerber.

Întors în ţară, a venit să ne împărtăşească ceva din bucuria sa: „La vernisaj s-a spus că lansarea unui asemenea album pentru un caricaturist este premieră mondială. Sigur, albume de caricatură s-au mai făcut, dar de data aceasta selecţia  şi prezentarea a fost făcută de un profesionist, un critic de artă, iar volumul a fost editat de una dintre cele mai reprezentative edituri de artă din Germania.

E uşor să te clasicizezi singur investind cu forţe proprii într-un album. E mai greu să aştepţi ca această clasicizare să fie observată de un colecţionar şi un critic de artă, cel în măsură să te asigure  că munca ta merita adunată între copertele unei astfel de cărţi”, ne povesteşte Florian Doru Crihană.

Mulţi veniţi la „ospăţul” caricaturii

Lansarea s-a făcut cu destul de multă vâlvă, la vernisaj luând parte primăriţa din Vianden, cei care s-au ocupat de prezentarea, îngrijirea, editarea, selectarea lucrărilor şi apariţia albumului - soţii Dieter şi  Gisela Burkamp din Germania, Ronald Vanoystaeyen din Belgia - preşedinte al International Humour in Art, Pol Leurs - cunoscut caricaturist luxemburghez, Raymond Vailand - pictor luxemburghez, Valeriu Curtu, caricaturist moldovean de la Berlin.

Ceremonia a fost deschisă de Florin Balaban - iniţiatorul Muzeului din Vianden, un român care lucrează şi trăieşte de mai mulţi ani în Luxemburg.

Odată cu albumul a fost vernisata şi expoziţia "Portrete"  marca Crihană care a cuprins 40 de lucrări, unele prezentate deja şi la expoziţia din Galaţi.

Peste 80 de lucrări

Albumul „Florian Doru Crihană - Idile satirice” cuprinde peste 80 de reproduceri ale unor lucrări din colecţia soţilor Burkamp. „În decursul celor 20 de ani de când ne cunoaştem Dieter Burkamp are în colecţie peste 600 de lucrări de-ale mele. Albumul cuprinde o selecţie pe cicluri, pentru că aceasta este caracteristica muncii mele, revin la intervale de timp pe anumite teme”, ne mai dezvăluie artistul gălăţean.

„Realizări grafice strălucitoare”

În deschiderea albumului, Dieter Burkamp povesteşte cum l-a întâlnit pe Crihană în urmă cu 20 de ani şi cum a fost fascinat de una dintre lucrările sale pe care a inclus-o de altfel şi în album. „De atunci, împreună cu soţia mea i-am prezentat lucrările lui Crihană în câteva expoziţii din Germania. De fiecare dată, oamenii sunt entuziasmaţi de imaginaţia sa şi de realizările sale grafice strălucitoare. Şi eu la fel, şi atunci, ca şi acum. Mereu”, scrie colecţionarul din Germania.

Din păcate  albumul nu poate fi găsit în librăriile din oraş. Amatorii de artă pot vedea exemplarul care se află la Galeria "Nicolae Mantu". De la Florian Doru Crihană am aflat că  oricine poate achiziţiona albumul prin comandă pe Internet la www.kerberverlag.com/.

Citit 687 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.