”Cabinierul”, ”un spectacol-eveniment”

”Cabinierul”, ”un spectacol-eveniment”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 4 iunie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului "Fani Tardini", este programat "un spectacol-eveniment" al regizorului Cătălin Vasiliu - "Cabinierul", de sir Ronald Harwood.

Subiectul, pe scurt: Londra bombardată de nemţi, fără tineri, care luptă pe front. Pe scenele care se încăpăţânează să mai existe, rolurile masculine sunt jucate de femei în travesti, ori de actori după sfârşit de carieră, aşa cum e Sir (jucat de Stelian Stancu), evadat din spital pentru a juca Lear, deşi uită mereu şi se tot grimează în Othello. Rol principal, de compoziţie: portretul unui fost mare artist, infatuat, meschin, dar admirat.

Cabinierul Norman (Vlad Vasiliu) are sarcina grea de a pune în lumină rolul lui Sir: tandemul Sir - Norman susţinând piesa pe replici excelente. Amândoi actorii construiesc cu migală personaje cu aparenţe şi ascunzişuri. "Doamna lui Sir" (Oana Preda) aduce pe pământ lumea artificială dintr-un teatru sub bombe, în care şi Sir pare să "explodeze". De multă vreme, nu a avut parte de atâta căldură în rol Liliana Lupan, în Madge: personajul ascunde iubirea de-o viaţă, nemărturisită, pentru Sir. Geoffrey (Gheorghe V. Gheorghe) uită de teama pentru viaţa fiului plecat pe front, atunci când Sir îl "mitueşte" cu aprecieri pentru rolul cu totul episodic din "Regele Lear". Irene (Elena Ghinea, excelentă în atâtea producţii teatrale şi în film, acum condusă prea "american") e starleta care face orice pentru un rol. Oxenby (Petre Păpuşă), un personaj orgolios, puternic conturat.

Autorul, Ronald Harwood, a venit de la Cape Town la Londra la doar 17 ani, devenind cabinierul şi biograful lui sir Domald Wolfit, mare actor, în turnee cu piese shakespeariene, pe durata războiului.

Scenografia şi costumele spectacolului sunt semnate de Daniel Divrician, iar muzica îi aparţine lui Costas Ivanov.

Citit 1600 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2017 08:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.