Oamenii trec precum timpurile. Astăzi mai repede şi mai nedrept decât ieri. Un om pentru care biblioteca, şi nu una oarecare, ci Biblioteca V.A.Urechia, a însemnat patru decenii din viaţa s-a stins.
Nedelcu Oprea a venit în funcţia de director al acestui nucleu al culturii gălăţene în 1962, prin transfer de la biblioteca din Focşani. A venit şi n-a mai plecat. Până în 1997, când a ieşit la pensie, a fost directorul acestei instituţii, unul de care sunt legate multe dintre realizările materiale şi culturale ale bibliotecii.
Dacă ai curiozitatea de a intra pe site-ul V.A.Urechia, vei găsi toate aniversările mari ale acesteia, inclusiv centenarul, patronate de Nedelcu Oprea. Inclusiv informatizarea bibliotecii, prima din ţară pornită pe drumul inovării după Revoluţie, începută la Galaţi din 1991, îl are ca susţinător pe directorul Oprea. Consolidarea clădirii, construirea unui tronson nou, dotări, scoaterea bibliotecii în lumea largă, prestigiul acesteia, toate sunt legate într-un fel sau altul de numele acestui om.
După 1997, adică după pensionare, an în care i se acordă Diploma de Cetăţean de Onoare şi Medalia municipiului Galaţi, Nedelcu Oprea a rămas în bibliotecă pentru a termina monografia acesteia, încă 5 ani. Patru decenii de luptă cu cartea, dedicate cititorilor acestui oraş, nu sunt puţin lucru.
Şi chiar dacă timpul e nemilos şi aşterne peste noi toţi uitarea, Nedelcu Oprea, cititor acum printre stele, şi-a asigurat un loc în istoria acestui oraş. "Viaţa liberă", care a avut privilegiul să colaboreze cu el, îi aduce un binemeritat omagiu.