Spectacole pe scena Dramaticului, în acest weekend

Spectacole pe scena Dramaticului, în acest weekend
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mâine, 16 septembrie, la ora 19,00, în Sala mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", avem parte de un regal englezesc: "Cabinierul", de Ronald Harwood. Un spectacol după o piesă foarte apreciată de britanici, după care s-au turnat şi filme de succes - unul, cu Anthony Hopkins, chiar în rolul "Sir"!

Un teatru britanic, în Londra bombardată de nemţi pe teatrul de război, care a absorbit toţi actorii încorporabili, lăsând astfel femeilor şi bătrânilor rolurile de viteji, de monarhi sau de ticăloşi. O trupă ce se încăpăţânează să joace în continuare Shakespeare, sub bombe, sub ameninţarea bombardamentelor, un actor bătrân, mic tiran pe culmea unei glorii scăpătate, iubit şi detestat în taină, pe care îl lasă memoria. Un cabinier (ca şi autorul piesei, care, tânăr, îi fusese cabinier şi apoi biograf marelui actor Sir Donald Wolfit), dezamăgit de ingratitudinea „stăpânului”. Montată cu succes la teatre din Londra şi în SUA, pe Broadway, dar şi pentru televiziune, de BBC, piesa, recompensată cu Premiul "Laurence Olivier", a avut premiera pe 6 martie 1980, la Royal Exchange Theatre, din Manchester, transferat la Queen´s Theatre la Londra. Regia îi aparţine unui copil al teatrului gălăţean, Cătălin Vasiliu. Joacă cu suflet actorii: Vlad Vasiliu, Stelian Stancu (revenit după o vreme petrecută în Anglia), Gheorghe V. Gheorghe, Liliana Lupan, Oana Preda, Petre Păpuşă, Elena Daniela Ghinea.

Comedie cinică

Duminică, 17 septembrie, în Sala Studio, de la ora 19,00: comedia amară „Fat Pig”, a americanului Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan. O poveste a unui Romeo şi a unei Juliete (supraponderale) actuali, despărţiţi prin şabloanele sociale necruţătoare ale unei mari corporaţii fără suflet. Distribuţia, cu ritm şi emoţie: Oana Mogoş, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin, Vlad Volf. Regizoare este Laura Moldovan, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Spectacolul presupune şi o „coregrafie” (semnată de Elena Anghel - Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, cu schimbarea decorului pe timpul jocului). Scenograful este Ioan Bocoş, tot de la Teatrul din Târgu Mureş. El declara la conferinţa de presă: „Am plecat de la ideea că personajele sunt undeva într-o lume rece”, decorul sugerând calitatea sentimentelor.

Regizoarea a mai montat două dintre piesele popularului american: anul acesta, „Autobahn”, la Teatrul de Nord din Satu Mare şi, cu trei ani înainte, „Farse”, la Café Saga, la Târgu Mureş.

Citit 896 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2017 22:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.