Gong pentru nouă zile de râs ca la teatru

Gong pentru nouă zile de râs ca la teatru
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cea de-a 29-a  ediţie a  Festivalului Naţional  de Comedie  a început într-o  atmosferă  caldă, publicul  din Galaţi venind în număr  destul de mare să-şi susţină trupa, care a intrat prima în concurs, cu piesa „Visul  unei  nopţi de  vară”.

În deschidere a vorbit directorul Teatrului Dramatic „Fani  Tardini”,  Florin Toma:  „Am  lucrat bucuroşi pentru a găsi toate aceste căi de a vă dărui un zâmbet. Ne declarăm unii dintre cei mai fericiţi angajaţi ai oraşului, pentru misiunea noastră nobilă de a crea bună dispoziţie şi inimă uşoară. Vă prezentăm o radiografie cât mai completă şi veritabilă a comediei din momentul actual, având în vedere că această specie dramatică nu şi-a spus ultimul cuvânt. Mulţumim finanţatorilor acestui festival, Primăria, Consiliul Local şi UNITER. Şi anul acesta veţi regăsi pe afiş titluri diverse şi autori şi actori consacraţi, vedete, dar şi artişti la început de drum, experimente teatrale”.

Cum evenimentul este unul competiţional, festivalul va fi urmărit cu ochi critic de un juriu format din: criticul de teatru Alina Epingeac, scenografa Nina Brumuşilă, actriţa Emilia Dobrin, actorul Paul Chiribuţă (preşedintele juriului), regizorul Erwin Simsensohn. Premiul de popularitate va fi acordat prin vot secret de către publicul gălăţean.

Doina Papp, selecţionerul ediţiei din acest an, membră a UNITER şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, a declarat că Galaţiul are un teatru care reuşeşte să adune în jurul lui oameni de gust, oameni care îl provoacă să facă spectacole din ce în ce mai bune.

„Ne tot întrebăm cine mai are nevoie de comedie şi de teatru în vremurile acestea când suntem bombardaţi cu atâtea realităţi neplăcute. Oamenii de teatru nu prea mai ştiu nici ei ce-i cu ei, ce să mai vorbim de comedie, într-o societate postmodernă în care lucrurile sunt atât de amestecate,  încât râsul-plânsul sunt greu de despărţit şi greu de pus alături. Am umblat prin ţară şi am văzut spectacole, m-am gândit că şi comedia trebuie să creeze totuşi relaxare, iar acest festival atât de vechi de la Galaţi şi-a păstrat această preocupare care se îngrijeşte de latura de  divertisment, pentru că teatrul  trebuie să rămână locul unde se adună energia bună. De aceea am căutat să vă aduc spectacole plăcute, pe toate gusturile. Vin foarte multe teatre din Bucureşti, care se deplasează mai greu prin ţară. Dar şi spectacolele selecţionate din ţară sunt de un înalt nivel artistic, aşa că veniţi să le vedeţi”, a mai spus selecţionerul festivalului.

City-managerul Marius Humelnicu, prezent la  festivitate, a promis că anul viitor, întrucât se vor sărbători 30 de  ani de  festival de comedie la Galaţi, evenimentul va dura 14 zile, nu numai nouă, cât durează în prezent.   

Programul festivalului

Astăzi, de la ora 11,00,  în sala Teatrului Muzical „N.  Leonard” se va juca „Un pedagog de şcoală nouă”,  după I. L Caragiale, cu un scenariu adaptat de Daniel Vulcu, cel care semnează şi regia. Trupa Teatrului „I. D. Sîrbu” din Petroşani va intra în festival cu o ingenioasă suită de  schiţe ale maestrului comediei, iar spectacolul beneficiază de suflul proaspăt al  unor actori din generaţia „cool”, de o coregrafie semnată  de Victoria Bucun, dar şi de muzică originală compusă  special  pentru montare de Georgia Căprărin.

Preţul  biletului este de 10,50 de lei.

De la ora 19,30, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, trupa de  la Teatrul „George Ciprian” din Buzău va prezenta „Zăpezile de altădată”, adaptare după  arhicunoscuta piesă a  lui Dumitru Solomon, în regia Ilincăi Stihi. 

Preţul biletului este de 31,50 de lei.

Citit 2105 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2017 11:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.