O lume în acuarelă şi sepia, în ”pânzele” Janei Andreescu

O lume în acuarelă şi sepia, în ”pânzele” Janei Andreescu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Este "crăiasa imaginilor insolite", scria despre plasticiană directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, în catalogul Expoziţiei "Jana Andreescu", la vernisajul de la muzeu, un spaţiu din nou neîncăpător pentru un eveniment precum cel de miercuri, 4 octombrie.

"O expoziţie de excepţie" - a punctat, la vernisaj, criticul de artă Mariana Cocoş, vorbind despre "desene de un deosebit rafinament" (în sepia) sau picturi în acuarelă în delicate nuanţe de albastru sau ocru. Lucrări de dimensiuni mari, în care descoperim instrumente muzicale, stilete şi săbii din alt veac, fragente de veche arhitectură. Dincolo de căutarea perfecţiunii, a mai spus criticul la vernisaj, "artista ne face să trăim ceva din simplitatea frumuseţii din jurul nostru", secretul constând "în acele armonii" prin care artista alcătuieşte corespondenţe între natură, culori şi sunete, aşa cum scria Baudelaire în poemul său "Corespondenţe", citat de dna Cocoş.

Desene superbe, acuarele fine precum "Jazz", "Danubiană II" sau peisajul "Marină I" merită admirate.

"Mă simt foarte bogată, pentru că sunteţi cu toţii prietenii mei", s-a adresat publicului plasticiana Jana Andreescu. Fiica artistei, Irina, venită special din Capitală, plasticieni, studenţi şi elevi la Artă, oameni de cultură, admiratori ai frumosului, au înconjurat-o pe artista cu multe premii în ţară şi străinătate, profesoară la Liceul de Artă, la Facultatea Studium şi la Clubul Copiilor, premiată ca "profesor de performanţă". Plasticiana, născută la Brăila, a expus, începând din '74 şi are lucrării în colecţii particulare şi muzeale din ţară şi din Franţa, Germania, SUA, Grecia, Israel şi Italia.

Citit 1110 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2017 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.