Preşedintele turc, Recep Erdogan, s-a întâlnit cu Papa Francisc

Preşedintele turc, Recep Erdogan, s-a întâlnit cu Papa Francisc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost primit luni, 5 februarie, de Papa Francisc, în centrul convorbirilor aflându-se Ierusalimul şi consecinţa deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Oraşul Sfânt drept capitală a Israelului, relatează Reuters.

În cadrul audienţei, care a durat 50 de minute, cei doi şi-au exprimat preocuparea în legătură cu această decizie, despre care mulţi aliaţi ai americanilor afirmă că ar putea afecta eforturile de pace din Orientul Mijlociu. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţiile din Siria, Irak, ajutorul umanitar şi refugiaţi.

Vaticanul susţine soluţia a două state în conflictul israeliano-palestinian, ca ambele părţi să convină asupra statului Ierusalimului - unde se află locurile sfinte ale musulmanilor, evreilor şi creştinilor - în cadrul procesului de pace. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala unui viitor stat independent, în timp ce Israelul a declarat întregul oraş "unit şi etern" drept capitală a sa.

Preşedintele Erdogan şi Papa Francisc au discutat la telefon după ce Trump a făcut anunţul în decembrie 2017 şi au convenit că orice schimbare a statutului Oraşului Sfânt ar trebui evitată.

Înainte de a părăsi Turcia cu destinaţia Vatican, Erdogan a afirmat că SUA s-au izolat singure în problema Ierusalimului. ''În procesul care urmează, haideţi şi acceptaţi Ierusalimul drept capitală a Palestinei. Acesta este punctul la care urmează să ajungem. Lucrăm la aceasta'', le-a declarat Erdogan jurnaliştilor.

Citit 1104 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2018 16:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.