Italia intră într-o perioadă de instabilitate politică

Italia intră într-o perioadă de instabilitate politică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Italia se pregăteşte pentru o perioadă prelungită de instabilitate politică după ce alegătorii au votat pentru un parlament divizat în alegerile de duminică, respingând partidele tradiţionale şi optând în număr record pentru formaţiuni anti-sistem şi de extremă dreapta, notează Reuters.

După numărarea majorităţii voturilor, este aproape sigur că niciunul dintre partidele principale nu va putea guverna singur şi sunt puţine şanse pentru ca la putere să se întoarcă un guvern de centru, ceea ce va crea noi bătăi de cap Uniunii Europene. Printre scenariile posibile sunt şi crearea unei coaliţii mai euro-sceptice sau noi alegeri pentru ieşirea din blocaj.

Alianţa de dreapta, în care este şi Forza Italia a lui Berlusconi, are cele mai mute voturi, urmată de partidul anti-sistem Mişcarea 5 Stele, al cărui sprijin popular a crescut constant până la statutul de cea mai mare formaţiune politică. În ciuda revenirii economice - modestă, de altfel - coaliţia de centru-stânga este departe, pe locul trei, afectată de nemulţumirile privind persistenţa sărăciei, şomajul mare şi cei peste 600.000 de migranţi care au venit în ultimii patru ani.

Un blocaj politic prelungit ar putea face ca profund îndatorata Italie să devină centrul îngrijorărilor de pe pieţele financiare europene, în condiţiile în care posibilitatea unei instabilităţi politice în Germania s-a diminuat în acest weekend.

Moneda euro a scăzut uşor luni pe pieţele asiatice şi rămâne predispusă la volatilitate în condiţiile în care investitorii aşteaptă rezultatele finale ale alegerilor din Italia.

Potrivit rezultatelor provizorii, alianţa lui Berlusconi a obţinut circa 37 la sută dintre voturi, Mişcarea 5 Stele o treime dintre opţiuni, iar blocul de la guvernare aproximativ 22 de procente.

În cele doua luni de campanie electorală, liderii de partid au spus de mai multe ori că nu vor forma alianţe post-electorale cu formaţiunile rivale.

Citit 2004 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2018 18:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.