Trump şi Macron, cu ochii pe programul nuclear iranian

Trump şi Macron, cu ochii pe programul nuclear iranian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Donald Trump şi Emmanuel Macron au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă comune despre dorinţa lor de a se ajunge la un "nou" acord cu Iranul, constatând dezacordul lor în privinţa textului actual privind programul nuclear al Republicii Islamice, care pare mai fragilizat ca niciodată, comentează AFP.

Preşedintele american şi omologul său francez, care a insistat îndelung asupra complicităţii lor, au rămas evazivi în ce priveşte conturul şi amploarea acestor noi negocieri, dorite de amândoi, dar care urmează să întâmpine opoziţia fermă a Teheranului.

"Dorim să putem lucra asupra unui nou acord cu Iranul", a afirmat Emmanuel Macron, amintind posibilitatea ca omologul său american să-şi pună în aplicare promisiunea de campanie şi să renunţe la acest text vizând să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

"Nu rupem un acord pentru a nu merge nicăieri, construim un nou acord care este mai larg", a continuat el, subliniind dorinţa sa de a aborda "toate subiectele regiunii", printre care Siria şi activităţile balistice ale Republicii Islamice.

Liderul de la Casa Albă, care s-a pronunţat pentru un nou text pe baze "solide", a acuzat din nou, în cursul unei conferinţe de presă comune, acordul "ridicol" încheiat de predecesorul său democrat Barack Obama.

„Vom vedea ce se va întâmpla după 12 mai", a spus el, referindu-se la scadenţa la care va lua o decizie privind acest acord încheiat în 2015, după ani de negocieri, între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

În ultimele zile, Rusia, China şi Marea Britanie au pledat pentru menţinerea acordului, sprijin substanţial pentru Emmanuel Macron, care a repetat la sfârşitul săptămânii trecute că nu există "un plan B" pentru a împiedica Iranul să fabrice bomba atomică.

Trump vrea mai mulţi bani de la ţările arabe

În contextul discuţiilor despre Iran, preşedintele american, Donald Trump, a îndemnat ţările arabe să majoreze "enorm" contribuţiile lor financiare la eforturile occidentalilor pentru a contracara influenţa Iranului în Orientul Mijlociu, cu scopul ca Teheranul să nu profite de victoriile împotriva grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP.

"În momentul în care noi vânăm asasinii SI din Siria, este esenţial ca naţiunile responsabile din Orientul Mijlociu să majoreze propriile contribuţii pentru a împiedica Iranul să profite de succesul eforturilor noastre anti-SI", a declarat Donald Trump în cursul conferinţei de presă organizată în comun cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Mai multe ţări arabe participă la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite pentru a combate grupările jihadiste din Siria, în principal oferind sprijin logistic. Republica Islamică este la rândul său angajată în conflictul sirian alături de regimul Bashar Al-Assad.

"Există ţări foarte bogate în Orientul Mijlociu. Ele trebuie să vină cu contribuţii majore. Nu fac acest lucru atât cât ar trebui", a adăugat preşedintele american. "Trebuie să-şi majoreze enorm efortul lor financiar, enorm, nu puţin", a insistat el.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu, sunt angajate de mai mulţi ani în conflicte prin aliaţi interpuşi, în Siria, Yemen, Irak sau Liban.

Citit 1167 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 00:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.