10.000 de turci din Europa, aşteptaţi la Sarajevo

10.000 de turci din Europa, aşteptaţi la Sarajevo
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat organizarea unui miting electoral la Sarajevo, pentru turcii din afara ţării, după ce mai multe ţări europene le-au interzis politicienilor turci să organizeze evenimente electorale pe teritoriul lor, a relatat, vineri, publicaţia turcă Hurriyet, citată de agenţia de presă EFE.

"În condiţiile în care unele ţări discută dacă să ne permită sau nu să ne facem campanie, preferăm să ne întâlnim cu compatrioţii noştri în Bosnia şi Herţegovina", a declarat Erdogan unui grup de ziarişti, în avionul care îl aducea în Turcia după o vizită de stat în Coreea de Sud. Erdogan consideră drept o "atitudine nedemocratică" interdicţia impusă Ankarei de unele state occidentale privind desfăşurarea de evenimente electorale pe teritoriul lor.

Potrivit Hurriyet, mitingul electoral ar putea să aibă loc la 20 mai, la Sarajevo, dar data precisă nu a fost încă stabilită. Anterior, cotidianul turc Yeni Şafak scria că peste 10.000 de turci, care trăiesc în ţări europene, sunt aşteptaţi la mitingul din Sarajevo, anunţat pentru 20 mai.

Decizie comună a Germaniei, Austriei şi Olandei

Guvernul turc a decis organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate pentru data de 24 iunie, cu peste un an şi jumătate înainte de scrutinul la termen. Germania, Austria şi Olanda au anunţat că nu vor permite ca Turcia să organizeze evenimente electorale pe teritoriul lor, justificând această decizie prin raţiuni de ordine publică. În pofida criticilor, Erdogan s-a arătat conciliant şi a declarat că Turcia trebuie să deschidă un "nou capitol" cu Europa, cu care vrea "relaţii bune".

Tensiunile diplomatice între aceste ţări şi Ankara s-au acutizat anul trecut, după anularea unor mitinguri electorale la care urmau să participe politicieni turci înainte de referendumul din aprilie privind sporirea prerogativelor prezidenţiale în Turcia, unde represalii de amploare au avut loc în ultimii doi ani, după puciul eşuat din iulie 2016.

Potrivit Ministerului de Externe de la Ankara, peste şase milioane de turci trăiesc în străinătate, dintre care 5,5 milioane în Europa de Vest. Această diasporă, ce reprezintă aproape 8 la sută din cele 79,5 milioane de turci, a devenit un element important în alegerile din Turcia.

Citit 2139 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2018 20:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.