Război economic între Statele Unite şi Turcia

Război economic între Statele Unite şi Turcia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa va ''boicota'' aparatele electronice americane, în contextul în care relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni, după ce SUA au impus sancţiuni şi au ridicat tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, în urma unei dispute legate de încarcerarea de către Ankara a unui pastor evanghelic american, informează AFP şi Reuters.

''Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Ei au iPhone, dar există şi Samsung pe de altă parte'', a declarat Erdogan, într-un discurs rostit la Ankara.

Erdogan a spus că Turcia a luat măsurile necesare cu privire la economie, pe fondul unei puternice deprecieri a monedei naţionale - lira, în urma disputei cu Washingtonul, dar este important ca ea să menţină o poziţie politică fermă.

Declaraţiile virulente ale preşedintelui turc survin în timp ce Ankara şi Washingtonul, două ţări aliate în cadrul NATO, traversează o criză diplomatică, care a accelerat căderea lirei turceşti.

După mai multe luni de tensiuni, relaţiile s-au deteriorat şi mai mult luna trecută, în legătură cu detenţia în Turcia a pastorului american Andrew Brunson.

SUA au instituit sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a replicat prin măsuri similare. Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri dublarea taxelor la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia. Erdogan a pus deprecierea lirei turceşti pe seama unui ''complot politic'' urzit, potrivit lui, din SUA.

Citit 1038 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2018 15:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.