Regina muzicii soul, Aretha Franklin, s-a stins din viaţă

Regina muzicii soul, Aretha Franklin, s-a stins din viaţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Decesul legendei americane a muzicii soul Aretha Franklin, care s-a stins din viaţă joi, la 76 de ani, la domiciliul său din Detroit, în urma unui cancer la pancreas, a suscitat un torent de omagii, relatează AFP. New Bethel Baptist Church, biserica în care a tatăl artistei a fost pastor, a devenit loc de reculegere.

Mulţi admiratori au venit pentru a depune flori sau jucării de pluş, în timp ce din biserică se auzeau acordurile principalelor succese ale divei soul. Impresara artistei, Gwendolyn Quinn, a anunţat presei locale că vor fi organizate mai multe evenimente la Detroit, pentru a-i aduce un ultim omagiu vedetei muzicii americane.

Regina muzicii soul, care a fost diagnosticată cu cancer în 2010, era îngrijită de mai multe săptămâni la domiciliul său din Detroit.

Deschisă colaborărilor, Aretha Franklin a format numeroase duete cu artişti din toate genurile muzicale, pop, rock, rap sau muzică clasică. Imediat după tristul anunţ al morţii sale, reacţiile au curs din partea artiştilor sau politicienilor într-un şuvoi constant.

Preşedintele SUA, Donald Trump a adus un omagiu pe Twitter "femeii excepţionale care a primit un dar miraculos din partea Domnului, vocea sa". "Timp de peste şase decenii, de fiecare dată când cânta, am asistat la un dar divin", au subliniat la rândul lor Barack Obama şi soţia sa, Michelle. Agenţia spaţială americană NASA a ţinut să-i aducă un omagiu legendarei cântăreţei, subliniind că un asteroid îi poartă numele. "Ea nu merită doar RESPECTUL nostru, ci şi recunoştinţa noastră eternă pentru că ne-a deschis ochii, urechile şi inimile. Odihneşte-te în pace pentru totdeauna, prietena mea!", a spus la rândul ei Hillary Clinton. O altă legendă a muzicii americane, Diana Ross, a scris pe Twitter că "se roagă pentru sufletul de aur minunat" al interpretei celebrelor piese "Respect" şi "I Say a Little Prayer". "Să păstrăm toţi un moment de reculegere pentru a mulţumi vieţii fabuloase a Arethei Franklin, regina sufletelor noastre, care ne-a inspirat pe toţi timp de atâţia şi atâţia ani", a scris pe Twitter fostul star Beatles Paul McCartney. Elton John a evocat "o lovitură pentru toţi cei care iubesc muzica adevărată". Mick Jagger a salutat o personalitate "atât de exaltantă" şi, semn că ea transcende generaţiile, rockeri precum Liam Gallagher şi Ringo Starr i-au adus de asemenea omagiul lor.

Decesul Arethei Franklin intervine la mai puţin de doi ani după dorinţa sa de a se retrage din viaţa muzicală, făcută publică la un post de radio din Detroit, pe motiv că doreşte să dedice mai mult timp nepoţilor ei. În cei 62 de ani de carieră, "regina soulului", a înscris câteva zeci de titluri în Top 50 şi a câştigat 18 Grammy Awards. Figură emblematică a muzicii soul din anii '60 până în zilele noastre, Aretha Franklin a contribuit la popularizarea muzicii afro-americane aşa cum puţini artişti au făcut-o înaintea ei, fără a uita vreodată de unde provenea.

Citit 2944 ori Ultima modificare Vineri, 17 August 2018 16:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.