Noi îngrijorări privind independenţa presei din Ungaria

Noi îngrijorări privind independenţa presei din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Implicarea unui om de afaceri ungar, aliat al premierului Viktor Orban, în structura de finanţare a principalului site de actualităţi al ţării, renumit pentru independenţa sa, Index.hu, a realimentat marţi temerile privind o schimbare în tonul şi libertatea editorială a publicaţiei, relatează miercuri AFP.

Peisajul mediatic ungar a fost profund remaniat după revenirea la putere, în 2010, a premierului naţionalist conservator, acuzat de numeroşi experţi internaţionali că aduce atingere libertăţii presei. Acest sector cunoaşte un nou val de bulversări după realegerea lui Orban pentru un al treilea mandat, constată agenţia de presă franceză.

Cea mai recentă este aceea că regia însărcinată cu vânzarea de spaţii publicitare pe Index.hu, principalul site de actualităţi independent al Ungariei, a fost vândută către doi investitori, dintre care unul este Jozsef Oltyan, om politic şi de afaceri, potrivit comunicatelor emise luni de vânzător şi de cumpărător.

Oltyan este membru al partidului democrat-creştin KDNP, aliat al partidului Fidesz al lui Viktor Orban, şi autor al mai multor comentarii în care critica mass-media independentă sau de opoziţie, printre care şi Index. Acest site a publicat în mod regulat anchete asupra politicii şi modului de gestionare ale guvernului ungar.

Mai multe zeci de jurnalişti de la Index au făcut apel marţi la apărarea independenţei lor editoriale. "Vrem pur şi simplu să continuăm să facem ceea ce am făcut până acum, adică să producem cel mai bun jurnal posibil, independent de dreapta sau de stânga", se spune în comunicatul lor.

Citit 1897 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.