Lupta antiteroristă ar putea fi afectată de Brexit

Lupta antiteroristă ar putea fi afectată de Brexit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eficacitatea luptei antiteroriste în Europa ar putea fi afectată după Brexit, chiar dacă importanţa mizei şi tradiţiile de bune relaţii între poliţii şi servicii ar putea permite continuarea cooperării, apreciază oficiali şi experţi, citaţi miercuri de AFP.

În timp ce ameninţarea jihadistă persistă, atât în Marea Britanie, cât şi pe continent, miza principală este accesul în timp real şi fără restricţii la bazele de date europene, care sunt cu fiecare an tot mai eficiente şi la care poliţia britanică, în cazul unui Brexit dur, ar putea să nu mai aibă acces.

Consiliul Naţional al Şefilor din Poliţie (NPCC), organism de coordonare al forţelor poliţiei britanice, a anunţat în urmă cu două săptămâni înfiinţarea unui centru de operaţiuni naţional, menit să ajute forţele de securitate să se adapteze la utilizarea de noi sisteme de schimb de date, după ieşirea Marii Britanii din UE, la sfârşitul lui martie 2019.

Însă aceste soluţii alternative nu vor putea egala mandatul de arest european, Sistemul de Informaţii al Schengen (SIS), consultat de 539 de milioane de ori de poliţia britanică în 2017, sau agenţia europeană a poliţiei Europol, estimează Sara Thornton, preşedinta NPCC. "Aceste soluţii de rezervă pe care va trebui să le utilizăm vor fi mai lente, mai birocratice şi ne va fi mult mai greu să apărăm cetăţenii britanici şi europeni", a subliniat ea.

În opinia lui Malcolm Chalmers, director general-adjunct al Centrului de reflecţie londonez Royal united services institute for defense and security studies (RUSI), "dacă Marea Britanie nu va mai fi în măsură să participe la bazele de date europene care se dezvoltă rapid, dacă nu va fi găsită nicio formă de participare, acest lucru va reprezenta un inconvenient semnificativ. Aceasta nu înseamnă că nu va exista o cooperare, însă procesele vor fi mai lente, mai greoaie", a adăugat el.

Într-un raport intitulat "Brexit şi contraterorism", think-tank-ul american Soufan Group aprecia că, "inclusiv în varianta ideală în care Marea Britanie şi UE vor reuşi să menţină un sistem de schimb de informaţii aproape perfect, provocările cu care se vor confrunta contraterorismul şi aplicarea legii vor fi imense". "Nivelul de ameninţare teroristă va rămâne ridicat pentru anii următori şi posibilitatea unui Brexit dur va face pur şi simplu această ameninţare mai dificil de combătut (...)", adaugă experţii de la Soufan.

În materie de luptă antiteroristă, în mediile serviciilor de informaţii domneşte însă un anumit optimism. Chiar şi în cazul unui Brexit dur, relaţiile personale dintre poliţişti şi membrii serviciilor britanice şi europene, consolidate de-a lungul anilor şi anchetelor, vor supravieţui.

Citit 1920 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 15:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.