Militarizarea Peninsulei Crimeea, ameninţare pentru întreaga lume

Militarizarea Peninsulei Crimeea, ameninţare pentru întreaga lume
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sporirea de către Rusia a forţei sale militare în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, precum şi utilizarea peninsulei ca bază pentru operaţiunile sale militare în Siria şi în alte părţi ale regiunii, generează consecinţe pe termen lung pentru stabilitatea regională, a atras atenţia, marţi, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, informează agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

"Ocuparea şi, apoi, militarizarea Crimeii au importante implicaţii în materie de securitate pe termen lung nu numai în regiunea Mării Negre, ci şi în Europa de Sud pe ansamblu, precum şi în regiunea Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu. Evenimentele actuale din Siria reprezintă o dovadă convingătoare în acest sens", a declarat diplomatul ucrainean, referindu-se la sprijinul acordat de Moscova regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Peninsula anexată de Federaţia Rusă, plină cu trupe şi arme, reprezintă o ameninţare majoră pentru întreaga lume, a insistat el. Moscova a ales calea escaladării, a extinderii şi aprofundării agresiunii, a apreciat reprezentantul permanent al Ucrainei la Naţiunile Unite, calificând drept "fără precedent" gradul de militarizare a peninsulei Crimeea.

"Desfăşurarea a numeroase exerciţii militare în Crimeea şi în jurul ei demonstrează politica agresivă a Rusiei atât faţă de Ucraina, cât şi faţă de alte ţări din bazinul Mării Negre. Militarizarea constantă a Mării Azov reprezintă un alt motiv de îngrijorare" pentru Kiev, a subliniat Ielcenko, citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

"Având în vedere situaţia actuală instabilă în domeniul securităţii, Ucraina intenţionează să prezinte Adunării Generale a ONU un proiect de rezoluţie cu scopul de a trimite un avertisment Rusiei în legătură cu militarizarea teritoriului ucrainean şi a regiunilor învecinate", a subliniat ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite.

Rusia a desfăşurat în septembrie în Crimeea un al treilea divizion - subunitate - de rachete mobile sol-aer S-400 Triumf, lângă Evpatoria, pe coasta vestică a peninsulei, ceea ce îi permite să monitorizeze zona de vest a Mării Negre, pe o rază de 600 km, acest sistem având o rază de interceptare a ţintelor aeriene de 400 de km, la o înălţime de până la 30 de km. Potrivit presei, Rusia va putea astfel monitoriza zona dintre Bosfor şi Odesa şi părţi din Turcia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina. Un al patrulea divizion va fi desfăşurat în curând în Crimeea, în apropiere de localitatea Djankoe.

Citit 1784 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 19:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.