Statele UE îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei

Statele UE îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mai multe state europene, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Spania, au anunţat luni, 4 februarie, că-l recunosc pe liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, ca preşedinte interimar, informează AFP.

Preşedintele venezuelean "Nicolas Maduro nu a convocat în termenul de opt zile pe care l-am stabilit noi alegeri prezidenţiale. Aşadar, Marea Britanie, alături de aliaţi europeni, îl recunoaşte acum pe Juan Guaido ca preşedinte constituţional interimar, până când se vor putea desfăşura alegeri credibile. Să sperăm că astfel ne apropiem de încheierea crizei umanitare", a transmis pe Twitter ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt.

"Venezuelenii au dreptul să se exprime liber şi democratic. Franţa îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar pentru lansarea unui proces electoral", a precizat într-un mesaj pe aceeaşi reţea socială preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, cu un cadru de timp clar: organizarea de alegeri libere şi democratice, cu garanţii şi fără excluderi. Nu voi face niciun pas înapoi. Pentru libertate, democraţie şi armonie în Venezuela", a scris tot pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.

"În această situaţie, îl susţinem pe Guaido, considerându-l preşedinte interimar legitim", a declarat ministrul de externe suedez Margot Wallstrom pe postul de radio public. "Danemarca îl recunoaşte pe preşedintele Adunării Naţionale... până la organizarea de noi alegeri libere şi democratice", a anunţat pe Twitter ministrul danez de Externe Anders Samuelsen, înaintea unei reuniuni la Bruxelles cu omologi din Uniunea Europeană. "Salut declaraţii similare de la parteneri-cheie din UE", a adăugat el. Guaido "se poate baza pe sprijinul nostru deplin în eforturile sale de restabilire a democraţiei în Venezuela, care suferă de prea mult timp din cauza proastei guvernări socialiste şi absenţei statului de drept", a asigurat pe Twitter cancelarul austriac Sebastian Kurz, în spaniolă.

Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Austria i-au cerut lui Maduro să accepte organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat, în caz contrar afirmând că-l vor recunoaşte, de luni, ca preşedinte pe liderul Parlamentului, Juan Guaido. Duminică, într-un interviu acordat televiziunii spaniole La Sexta, Nicolas Maduro a declarat că nu va "da dovadă de laşitate în faţa presiunilor" din partea celor care îi cer plecarea.

Joi, Parlamentul European a recunoscut autoritatea lui Guaido şi a îndemnat toate ţările din UE să procedeze la fel. SUA, Canada şi mai multe state latino-americane, între care Columbia şi Brazilia, l-au recunoscut deja ca preşedinte pe Juan Guaido.

Criza politică din Venezuela s-a agravat brusc săptămâna trecută, după decizia tânărului şef al parlamentului, Juan Guaido (35 de ani), de a se autoproclama preşedinte interimar. Sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea preşedintelui Maduro, acuzat că a ruinat această ţară cu importante resurse petroliere, odinioară prosperă.

Citit 1031 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2019 18:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.