Spionajul bate filmul. Mossad, MI6 şi CIA, acţiune pentru evacuarea unui savant iranian

Spionajul bate filmul. Mossad, MI6 şi CIA, acţiune pentru evacuarea unui savant iranian
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mossad (Serviciul de Informaţii Externe al Israelului), MI6 (Serviciul de Informaţii Externe al Marii Britanii) şi CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) au efectuat recent o operaţiune comună pentru evacuarea unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, cu reşedinţa la Teheran, ajutându-l să părăsească Iranul cu o ambarcaţiune cu migranţi, pe o rută extrem de aglomerată, folosită ca acoperire pentru această misiune, a informat duminică Daily Mail.

Omul de ştiinţă iranian ar fi fost adus clandestin în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă împreună cu alţi migranţi de aceeaşi naţionalitate, care au trecut prin Canalul Mânecii la Lydd (districtul Shepway), la începutul acestui an.

Operaţiunea a demarat în octombrie anul trecut, când Mossad l-a ajutat pe omul de ştiinţă iranian (47 de ani) să fugă în Turcia şi de acolo să se alăture unui grup de migranţi iranieni care încercau să ajungă în Marea Britanie. "Nu totul a decurs fără probleme. Absenţa sa a fost rapid remarcată şi am fost informaţi că o unitate specială a Corpului Gardienilor Revoluţiei a fost trimisă pe urmele lui", a declarat o sursă pentru Daily Mail.

"Odată ajuns în Franţa, problema era cum să treacă în Marea Britanie. Nu puteam pur şi simplu să-l îmbarcăm într-un avion", a adăugat sursa menţionată. Motivul este acela că, spre deosebire de SUA, care s-au retras din acordul nuclear privind Iranul, Marea Britanie susţine încă la nivel oficial acest acord încheiat între Teheran şi marile puteri. "Deşi rareori se întâmplă, soluţia care ne-a fost oferită era să facem ca el să traverseze Canalul Mânecii într-o barcă cu migranţi de aceeaşi naţionalitate", a mai spus interlocutorul ziarului britanic.

Ajuns în Marea Britanie, savantul iranian a fost interogat cu privire la stadiul actual al programului nuclear, apoi a fost îmbarcat într-un avion cu destinaţia SUA, unde ar fi primit drept de azil. Potrivit publicaţiei citate, acelaşi savant ar fi ajutat la asasinarea în 2012 a unui alt om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, Mostafa Ahmadi Roshan, de uciderea căruia a fost mult timp suspectat Mossadul. Afluxul de migranţi iranieni în Regatul Unit a crescut recent, datorită unei decizii a guvernului sârb, de a accepta intrarea fără viză a turiştilor iranieni în Serbia. Această iniţiativă vizează o intensificare a turismului şi comerţului între Republica Islamică şi Serbia, ceea ce a permis mai multor iranieni să ajungă în Europa, conform postului de televiziune israelian.

Citit 1482 ori Ultima modificare Luni, 11 Februarie 2019 18:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.