Virusul misterios din China se extinde

Virusul misterios din China se extinde
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Crește numărul victimelor noului coronavirus din China. Autoritățile locale au anunțat două noi decese și 77 de noi îmbolnăviri. Numărul morților a ajuns astfel la şase, iar cel al îmbolnăvirilor se apropie de 300, scrie BBC.

Mai grav e că virusul a depășit granițele Chinei și a ajuns în alte trei țări din Asia: Japonia, Coreea de Sud și Thailanda. Sub monitorizare se află și un bărbat din Australia și altul din Filipine. Medicii chinezi spun că au alte aproape 1.000 de oameni sub observație. Bilanțul victimelor ar putea fi chiar mai mare. Specialiștii din Hong Kong acuză autoritățile chineze că ascund adevărul și numărul celor infectați ar depăși 1.300.

Experții chinezi au confirmat luni că maladia se transmite de la om la om și deja boala s-a extins în metropolele celei mai populate țări din lume: Beijing, Shanghai și Shenzhen. „Putem confirma faptul că virusul se transmite de la om la om”, a anunțat luni Zhong Nanshan, academician chinez.

Aglomerația tradițională de Anul Nou chinezesc riscă să producă o contaminare accelerată - este anunțul care seamănă teamă la nivel mondial, în condițiile în care chinezii celebrează Anul Nou tradițional la sfârșitul săptămânii și sute de mii de chinezi din toată lumea se întorc acasă de sărbători, astfel că riscul de contaminare crește exponențial. Virusul se răspândește rapid în locuri aglomerate. Ca măsură de precauție, medici îmbrăcați în costume de protecție împotriva contaminării biologice, îi examinează pe călători încă din avion. Este verificată temperatura corpului și cine prezintă și cel mai mic simptom este dat jos din avion și transportat la spital.

Alte trei state din Asia, Thailanda, Japonia și Coreea de Sud, au raportat prezența unor bolnavi infectați cu virusul necunoscut. Sub atentă monitorizare este ținut și un bărbat din Australia, care abia s-a întors dintr-o călătorie în China. El a fost plasat în carantină, la domiciliu. Apariția misteriosului virus vine după ce un grup de cercetători din Statele Unite a avertizat că topirea ghețarilor de pe platoul tibetan riscă să elibereze microbi inactivi de 15.000 de ani, în fața cărora oamenii nu au nici imunitate, nici tratament.

Cauza acestui val de îmbolnăviri e un nou tip de coronavirus, aceeași familie de virusuri din care face parte SARS, sindromul respirator sever acut, ce a provocat 774 de decese în timpul epidemiei din 2002-2003 și a afectat în special Asia. Nu există un tratament specific pentru coronavirusuri, dar pot fi tratate simptomele. Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare din piaţa din Wuhan.

Coronavirusurile provoacă, de obicei, simptome la nivelul aparatului respirator. Așadar, se recomandă o igienă minimă, precum spălatul mâinilor cu apă și săpun, iar când strănutați, să o faceți în cot. Se recomandă evitarea contactului inutil cu animalele și spălarea temeinică a mâinilor după un astfel de contact. Dacă mâncați carne, asigurați-vă că preparatul este gătit suficient înainte de a fi consumat!

Citit 1690 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2020 19:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.